Hlavní obsah

Klaus rozdal medaile veteránům a varoval před přepisováním historie

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sedm válečných veteránů ocenil prezident Václav Klaus ve slezské Hrabyni během oslav výročí Ostravsko-opavské operace, která byla před 67. lety předzvěstí konce druhé světové války. Bývalí vojáci převzali pamětní odznak Krajského vojenského velitelství Ostrava. Předání ocenění předcházel krátký proslov, v němž Klaus varoval před přepisováním a zneužíváním historie k politickým cílům.

Václav Klaus na slavnosti k výročí Ostravsko-opavské operaceVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Patřím k těm, kteří zdůrazňují význam tradic, kteří se snaží, aby nové nastupující generace věděly o tom, co předcházelo době, kdy oni přišli na svět, a zejména velmi důrazně vystupuji proti tomu, když je minulost zneužívána k politickým hrátkám současnosti, přepisována, překreslována a podobně. Považuji to za velmi významné právě dnes, protože je naprosto nezbytné, aby i druhá světová válka byla prezentovaná vyváženým způsobem,“ řekl Klaus v projevu k veteránům.

Novinářům pak při odjezdu z Hrabyně řekl, že tyto věci je třeba zdůrazňovat především mladší generaci. „Kdyby brali v úvahu jenom filmy, které vidí v televizi, tak mají pocit, že se ta válka odehrávala jinak,“ dodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Prezident Václav Klaus předal veteránům pamětní odznaky

Ocenění získali bojovníci z východní i západní fronty

Mezi oceněnými, kteří z rukou prezidenta převzali ocenění, je například jeden z nejznámějších československých válečných hrdinů, 94letý brigádní generál ve výslužbě Zdeněk Škarvada. Ten za II. světové války létal u 310. stíhací perutě britské RAF, při jedné z bojových akcí byl nucen seskočit padákem z poškozeného letounu do moře a dostal se do německého zajetí. Prošel řadou zajateckých táborů a ke konci války přežil hrůzný pochod smrti z Litvy do Německa, kde ho osvobodila spojenecká vojska. Po roce 1948 byl vyhozen z letectva a stal se nepřítelem komunistického režimu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Prezident Václav Klaus při oslavách výročí Ostravsko-opavské operace v Hrabyni

Medaili získal také třiadevadesátiletý plukovník ve výslužbě Andrej Koba, který se účastnil jako průzkumník Dukelské operace, kde byl těžce zraněn. Po válce zůstal u československé armády a těsně po válce byl ještě nasazen v době československo-polského napětí na slezských hranicích.

Mezi oceněnými je rovněž plukovník ve výslužbě Vasil Coka, bývalý příslušník 1. čs. armádního sboru v Sovětském svazu, který přežil nejenom druhou světovou válku, ale i Stalinův gulag. Medaili získali i plukovník Václav Petras, major Milan Trunkát a četaři ve výslužbě Václav Soukup a Miloslav Šafrán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám