Hlavní obsah

Premiér slevil z další podmínky pro Peake. Je to podivné, glosuje Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas ve středu slevil z další podmínky pro poslaneckou frakci Karolíny Peake. I když původně žádal stvrdit věrnost jejích členů podpisy, nyní uvedl, že mu stačí jejich ústní souhlas. Už předtím přitom zmírnil svůj původní požadavek na ustavení politického klubu. Prezident Václav Klaus označil jednání vládních politiků za podivné.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

"Jestli se nejdřív řeklo, že musí být koalice tří stran, pak že stačí tří poslaneckých klubů, teď už snad tří platforem, to pro mě je trošku podivný způsob. Nicméně jako prezident musím mít zájem, aby vláda existovala. Nemohu bořit vládu, a proto pokud bude nalezeno nějaké řešení, tak já ho vítám," řekl novinářům při návštěvě Moravskoslezského kraje Klaus.

Narážel tak na vládní kotrmelce kolem podmínek pro ustanovení koaliční většiny s platformou vicepremiérky Karolíny Peake. Ta měla nejprve za úkol sestavit poslanecký klub. „Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců,“ prohlásil Nečas minulý čtvrtek.

Nečas neustále mění názor

Nedlouho nato ale premiér obrátil. V pondělí uvedl, že nemusí jít o poslanecký klub, ale koaliční partnerství založené na základě institucionalizované spolupráce. Podle jeho pondělních slov mělo jít o „spolupráci tří subjektů, z nichž jeden momentálně nesplňuje parametry poslaneckého klubu, nicméně je to politický subjekt, se kterým počítáme“.

Nečas rovněž v pondělí potvrdil, že bude zapotřebí prohlášení, kde poslanci stvrdí své uspořádání, případně doloží, že budou společně hlasovat. „Předpokládáme, že bude předloženo uspořádání podpořené podpisy,“ uvedl Nečas.

Ve středu nicméně řekl, že od těchto poslanců nebude chtít písemné potvrzení jejich postoje. Bude mu prý stačit jejich slovo. "Nevidím důvod, aby ti poslanci něco podepisovali," prohlásil Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám