Hlavní obsah

VV na Praze 1 vyzvaly Peake ke složení mandátu, ta tak učinila už dříve

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stranická buňka Věcí veřejných (VV) v Praze 1 ve středu vyzvala místopředsedkyni vlády Karolínu Peake, aby se vzdala mandátu zastupitelky. Právu to řekla členka klubu Kateřina Klasnová. Peake namítla, že o rezignaci již sama informovala v pondělí a v úterý odeslala oficiální dopis.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

"Věřím, že se zachová čestně aspoň na komunální úrovni a uvolní místo v zastupitelstvu," uvedla Klasnová.

Peake reagovala slovy: „O tom, že rezignuji na zastupitelský mandát v Praze 1, jsem informovala starostu Lomeckého již v pondělí, a včera jsem to také oficiálně písemně odeslala,“ informovala ve středu Právo.

Věci veřejné v Praze 1 před jedenácti lety vznikly. Jejich zastupitelé podepsali etický kodex, v němž se zavázali, že během volebního období nezmění stranu. Peake má být jeho spoluautorkou.

V případě odstoupení Peake, která má mandát v Praze 1 už druhé volební období, ji má nahradit Václav Jirásek. VV by si tak zachovaly čtyři zastupitele. Opustil je už místostarosta Jan Krejčí, který po aféře se špiclováním ABL přešel k TOP 09, která je v koalici s ČSSD.

Původně do koalice s ČSSD a TOP 09 patřily i VV, odešly však do opozice po výzvě, aby vyměnily bývalou místostarostku Janu Pařízkovou, která v minulosti v ABL pracovala. Zastupitelem za VV je i poslanecký náhradník Martin Jan Stránský. V Praze 1 začínal s politikou Jaroslav Škárka i exministr školství Josef Dobeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám