Hlavní obsah

Zubaři chtějí změnit Hegerovu reformu, vadí jim souhlas obou rodičů se zákrokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zubaři kritizují zdravotnickou reformu ministra Leoše Hegera. Podle České stomatologické komory přináší ordinacím více administrativy a problémy pacientům. Nejvíce kritizují novinku, která nařizuje nutnost souhlasu obou rodičů se zubním ošetřením dítěte. Komora proto žádá urychlenou novelizaci alespoň sporných bodů.

Foto: Profimedia.cz

Pro zubaře je souhlas obou rodičů například s trháním zubu komplikací.

Článek

"Reforma je pro nás velkým zklamáním. Z pohledu zubních lékařů to žádná reforma není. Představovali jsme si, že dojde k zásahům, které zefektivní zdravotnictví, a to i po finanční stránce," prohlásil prezident komory Pavel Chrz. Reforma podle něj přináší zubařům jen další administrativu.

Největší nesnáze mají podle komory lékaři s nutností souhlasu obou rodičů s ošetřením dítěte. Paragraf lze vyložit různě, podle ministerstva stačí jen souhlas k závažným zákrokům, podle právníků komory by ale souhlas měl být v podstatě na všechna ošetření kromě těch nejbanálnějších. "Vidíme to jako velkou svízel pro ty chudáky pacienty," řekl Chrz.

Ministerstvo chystá upřesňující novelu

Náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek informoval, že resort chystá vydat upřesňující novelu, která by mohla platit od podzimu. Bude v ní uvedeno, že souhlas obou rodičů se vyžaduje u výkonů, které ovlivní, nikoli jen mohou ovlivnit, dlouhodobě zdravotní stav dítěte. "Zvažujeme i vylučovací klauzuli, která by říkala, na které výkony či zákroky se ustanovení nevztahují, jako je třeba preventivní péče nebo očkování," řekl náměstek.

Do zákona také ministerstvo doplní, že v případech, kdy jeden rodič nebude moci objektivně získat souhlas druhého, zapíše se to do dokumentace a stačit bude souhlas jen jednoho. V novele bude také upřesnění, že jeden rodič může vybavit druhého obecnou plnou mocí s poskytnutím služeb, které dlouhodobě ovlivní zdraví dítěte, jako chemoterapie či amputace končetiny. Vytržení zubů dlouhodobě zdravotní stav dítěte negativně neovlivní.

Novela přinesla komplikace

Už před uzákoněním souhlasu obou rodičů od 1. dubna v zákoně o zdravotních službách se podle Chrze zubaři setkávali s tím, že souhlas s plánovaným ošetřením jeden z rodičů odmítl. Stávalo se prý třeba, že ošetření odsouhlasila matka, která dítě do ordinace přivedla, otec pak ale odmítl na ošetření přispět, že nesouhlasí s trháním stálých zubů. Spory byly časté hlavně v rozvedených manželstvích. V těchto případech teď bude muset vše řešit soud, který ustanoví opatrovníka, aby za rodiče rozhodl. Podle Chrze ale zubaři nebudou o soudní řešení žádat, musejí se na tom domluvit rodiče.

Problémy mají s novelou také lékaři. Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára existují dokonce případy, kdy jeden z rodičů falšoval kvůli novince podpis svého expartnera. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám