Hlavní obsah

Předčasné volby v červnu? Sněmovna by se musela rozpustit již příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se konaly předčasné volby v červnovém termínu, který v případě konce vlády prosazují ODS i TOP 09, museli by poslanci rozhodnout o rozpuštění Sněmovny již příští týden. Zákonné termíny totiž jinou možnost nepřipouštějí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Premiér a šéf ODS Petr Nečas \kabinet by se mohl opírat o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a skupiny odpadlíků od VV, která vzniká kolem vicepremiérky Karolíny Peake.

Pokud by se bezpečná většina, kterou politici vyčíslují minimálně na 102 a více poslanců ve Sněmovně nenašla, mělo by dle mínění ODS i TOP 09 na předčasné volby. Ty by v takovém případě ODS ráda uspořádala na konci června.

Zatímco ODS chce kvůli sestavování rozpočtu na příští rok volby ještě před letními prázdninami, sociální demokraté doporučují sněmovní volby spojit s podzimními senátními a krajskými. Zdůvodňují to úsporou nákladů.

Samotné předčasné volby do Sněmovny by státní pokladnu připravily o další zhruba miliardu korun, ve spojení s podzimními by se možná pár stovek miliónů podařilo ušetřit na odměnách členům volebních komisí.

Termíny jsou neúprosné

V případě rozpuštění Sněmovny, k čemuž je třeba souhlasu ústavní většiny 120 poslanců, se předčasné volby musí uskutečnit do 60 dnů. Sněmovna by tak musela rozhodnout nejpozději v neděli 29. dubna, pokud by lidé o jejím novém složení měli rozhodovat 29. a 30. června. Prezident by pak musel volby vyhlásit nejpozději ve čtvrtek 10. května.

Strany by na předložení kandidátek měly tři týdny po rozpuštění Sněmovny, odevzdat by je musely nejpozději v úterý 22. května. V pondělí 4. června by měly mít jasno, zda splnily všechny zákonné náležitosti a byly k volbám připuštěny. O dva týdny později by mohly začít se svou volební agitací ve veřejnoprávní televizi a rozhlase. Lidé by volební lístky měli dostat do poštovních schránek nejpozději den před volbami.

Co musí ze zákona předcházet volbám
volební úkonpočet dní do volebdatum
vyhlášení voleb prezidentem5010. května
předložení kandidátních listin3822. května
doplňování kandidátních listin3426. května
odstranění závad na kandidátních listinách263. června
registrace kandidátních listin254. června
začátek oficiální volební kampaně1118. června
dodání hlasovacích lístků voličům128. června
dny voleb-29. a 30. června
Zdroj: zákon o volbách do Parlamentu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám