Hlavní obsah

Vláda s platformou kolem Peake by byla stabilnější, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční vláda s chystanou platformou Karolíny Peake, která v úterý oznámila odchod z Věcí veřejných (VV), by byla podle politologů stabilnější než dosavadní svazek s nejmenším členem koalice. Experti se neshodují v názoru, zda Peake jednala koordinovaně se zástupci ODS a TOP 09.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

"Myslím, že to bylo připravené rozhodnutí," řekla Vladimíra Dvořáková. Podle ní má Peake spočítánu dostatečnou podporu ve Sněmovně, aby vláda mohla pokračovat a měla za sebou více než jen 101 poslanců. Podle ní už vysílal signály premiér Petr Nečas (ODS), že chce bezpečnou většinu.

"Osobně si myslím, že postupně se najde dostatečná většina, pokud to tedy bylo děláno jenom trochu profesionálně. A myslím si, že bylo," řekla Dvořáková.

Pro poslance VV musí být naprosto jasné, že pokud zůstanou v této straně, šance na znovuzvolení bude nulová. Strana se podle průzkumů veřejného mínění nemá šanci do Sněmovny dostat.

Vyděračský potenciál se sníží

Peake podle Bohumila Doležala zkouší platformou vytvořit Věci veřejné s lidskou tváří vzhledem tomu, že se jí tento koncept nepovedlo prosadit v původní straně. Pokud vznikne koalice platformy s ODS a TOP 09, bude podle Doležala mnohem stabilnější, neboť se v ní "sníží vyděračský potenciál".

Také Petr Sokol uvedl, že koalice s těsnou většinou ve Sněmovně bývá více semknutější než seskupení s širší početní podporou. "Nejstabilnější jsou paradoxně ty stojedničky," uvedl Sokol v ČT.

Tomáš Jelínek má za to, že Peake nemohla ohlásit krok, který by nebyl aspoň trochu koordinovaný s koaličními partnery, především s Nečasem. Sokol si naopak na základě zkušeností s minulým štěpením VV myslí, že odchod Peake je jen důsledkem vnitřního vývoje v této straně.

Zástupci velkých stran řekli, že je krok vicepremiérky překvapil. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl, že mu Peake asi 20 minut před svým vystoupením volala a oznámila mu, co hodlá udělat. [celá zpráva]

Peake oznámila odchod z VV kvůli tomu, že nesouhlasí se směřováním nejmenší vládní strany. Ohlásila současně vznik nové politické platformy. Přidali se k ní už ministr dopravy Pavel Dobeš, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, poslanci Dagmar Navrátilová, Lenka Andrýsová, Jana Suchá a Viktor Paggio. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám