Hlavní obsah

Fischer se Švejnarem jsou favority pro Hrad, daleko za nimi Zeman a Schwarzenberg

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatím největší naděje usednout v českém prezidentském křesle mají i nadále nestraničtí kandidáti Jan Fischer a Jan Švejnar, kteří by postoupili do druhého kola voleb. Stejně jako v minulém výzkumu společnosti Factum Invenio se na ně podle analýzy výsledků z přelomu března a dubna dotahuje Miloš Zeman (SPOZ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průzkum popularity kandidátů na prezidenta za duben 2012 podle průzkumu společnosti Factum Invenio

Článek

Nestraničtí kandidáti tak nadále drží u občanů prim. Favoritem zůstává Jan Fischer, jehož by nyní volilo 23,3 procenta lidí, tedy o 1,5 procenta více než v minulém průzkumu. [celá zpráva]

Jeho náskok před Janem Švejnarem se nepatrně snížil, Švejnara by nyní volilo 17,2 procent občanů, tedy o 1,1 procenta více než v minulém průzkumu. Oba ekonomové by postoupili do druhého kola prezidentských voleb.

Ze stranických kandidátů si i nadále vede nejlépe Miloš Zeman, kterého v boji o prezidentské křeslo podporuje Strana práv občanů - zemanovci, jíž je čestným předsedou. Volilo by jej rovných 10 procent lidí. A jen 8,3 procenta dotázaných by vybralo Karla Schwarzenberga (TOP 09), zatímco šéfce Suverenity Janě Bobošíkové by dalo hlas 7 procent lidí. Nejnadějnější z kandidátů ODS je šéfka Sněmovny Miroslav Němcová (5,6 procenta).

Podle Factum Invenio by se na přelomu letošního března a dubna zúčastnilo voleb 64,7 procenta oprávněných voličů. Žádný z navrhovaných kandidátů by v prvním kole nezískal nadpoloviční většinu hlasů.

Volební období Václava Klause končí 7. března příštího roku a první přímá volba by se měla konat mezi 6. lednem a 5. únorem. Zatím není zcela jasné, kdo se skutečně do boje o Hrad zapojí. Favorizovaný kandidát Jan Fischer, ale před několika dny například zveřejnil video, které lze považovat za zahájení prezidentské kampaně.[celá zpráva]

Jistá je kandidatura Miloše Zemana nebo Karla Schwarzenberga.

Anketa

Kdo by získal váš hlas v přímé volbě prezidenta?
Jan Fischer
35,8 %
Jan Švejnar
16,2 %
Miloš Zeman
22,1 %
Karel Schwarzenberg
5,3 %
Jana Bobošíková
2,3 %
Miroslava Němcová
7,2 %
Někdo jiný
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8488 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám