Hlavní obsah

Bárta si politiku představoval jako tunel a podrážení nohou lidí, řekl Škárka

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U Obvodního soudu pro Prahu 5 pokračovalo v pátek líčení v kauze údajného uplácení uvnitř Věcí veřejných. Státní zástupkyně navrhla pro Víta Bártu i Jaroslava Škárku podmíněné tresty, advokáti žádají zproštění obžaloby svých klientů. Oba obžalovaní se cítí bez viny. Rozsudek by měl být vynesen příští pátek.

Obhájce Jaroslava Škárky žádá zproštění vinyVideo: Novinky

 
Článek

15:54 - Soudce právě hlavní líčení odročil na příští pátek na vyhlášení rozsudku, který by měl zaznít v deset hodin. On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

15:53 - "Podstatou přijetí úplatku je, že ten, kdo přijímá, tak si ho v tichosti užívá a nejde s tím na policii a neříká o něm svým známým," dodal na závěr Škárka.

15:50 -  "Já osobně se cítím nevinen. I přesto, že se takto cítím, tak jsem ochoten přijmout určitou odpovědnost za postup při nahlašování úplatku. Osobně ho také považuji za správný, ale hodnocení samozřejmě nechám na soudu," poznamenal Škárka.

15:49 -  "Nahrávku z 29. března jsem nepředal soudu dřív, protože jsem ji nepokládal za průkaznou. Rozhodl jsem se až po lživé výpovědi Michala Babáka, který tvrdil, že se se mnou na schůzce potkal," okomentoval Škárka nahrávku, kterou poskytl soudu až v průběhu líčení.

15:48 -  "Jsem osobně přesvědčen, že jsem udělal vše pro splnění povinnosti ohlášení trestného činu a jsem přesvědčen, že jsem udělal vše správně. Dnes už vím, že bych asi vše udělal jinak. Asi bych zvažoval onu pracovní zahraniční cestu do Kazachstánu," připustil i své určité pochybení Škárka.

"Rozhodování v situaci, kdy proti vám stojí největší bezpečnostní agentura, ministr vnitra, ministr dopravy, bývalí pracovníci BIS a policie, kteří pracují pro ABL, nebylo jednoduché," dodal Škárka

Obžalovaný Bárta si politiku představoval jako tunel pro svoji osobní potřebu a jako neustálý boj a podrážení noh lidí, se kterými si předtím podal ruce
Jaroslav Škárka v závěrečné řeči

15:46 -  "Pro mě už v té době předávání peněz nestandardním způsobem bylo podivné a ty částky, které mi předával pan Babák a pan Vysloužil (55 tisíc korun měsíčně), byly nestandardní a dalo se uvažovat o tom, že by se mohlo jednat o úplatek. To, že se jedná o úplatek, jsem nabyl dojmu ale až u částky 170 tisíc," přiznal Škárka.

15:44 - „Ve spise je několik kilogramů protokolů prověřování, které ABL prováděla v Praze na politiky na popud pana Bárty,“ uvedl Škárka. „Dlouho jsem chtěl situaci řešit. Za pomoci novinářů, jimž jsem často poskytoval informace jsem chtěl nabídnout pravdivý obraz toho, co se ve straně děje,“ dodal.

15:43 -  "Obžalovaný Bárta si politiku představoval jako tunel pro svoji osobní potřebu a jako neustálý boj a podrážení noh lidí, se kterými si předtím podal ruce," komentoval Škárka chování druhého z obžalovaných.

15:40 - "V roce 2009 se Vít Bárta jako jediný sponzor strany spojil s podnikateli Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou, kteří najali Radka Johna a vložili nemalou částku 200 miliónů korun, která šla do politických kampaní. Strana se změnila na kmotrovský projekt," uvedl Škárka

15:37 - Škárka označil závěrečná slova Chudoby a Bárty za „pětihodinovou bramboračku obhajoby pana Bárty“. „Musel bych se k tomu vyjadřovat dalších pět hodin. Vše podstatné ale zaznělo během hlavního líčení,“ uvedl Škárka.

15:36 - Nyní soud vyzval k závěrečné řeči Škárku.

15:35 - "Myslím, že těch věcí je ještě celá řada, ale přesto mi dovolte ukončit mé vyjádření s tím, že chci zdůraznit, že se necítím vinen, že jsem žádný trestný čin nespáchal. Plně se odkazuji na závěrečný návrh svého právního zástupce a žádám zproštění obžaloby," zakončil své téměř dvouhodinové vyjádření Bárta.

15:31 -  Bárta teď rozesmál Škárku, když popisoval, že někdejší místopředseda přiznal pravidelné příjmy z VV (55 tisíc měsíčně) až v dodatečném daňovém přiznání "po puči".

15:25 - "Jsem přesvědčen o tom, že tatínek od Jirky (věta použitá Kristýnou Kočí na nahrávce rozhovoru s Kamilem Jankovským) je od Jiřího Pospíšila onen velký zákulisní hráč, kterým není nikdo jiný než Roman Jurečko," podotkl Bárta.

15:21 - "Jednání politika má být velmi transparentní a v tomto kontextu chybějící smlouva je velmi špatně," dodal Bárta.

15:19 - "Dovoluji si zopakovat to, co jsme řekl už na počátku hlavního líčení. Jsem si vědom a považuji za svou největší politickou chybu to, že jsem neuzavřel na ty půjčky, které jsem dal poslancům Kočí a Škárkovi, smlouvy," připustil určité pochybení Bárta. "Půjčky touto formou si mohu dovolit jako podnikatel, jako občan, ale nemohu si je dovolit jako politik. Chybějící smlouva je špatně," uvedl.

"Panu Škárkovi jsem dal půjčku v roce 2006 na obleky, když se stával významným politikem VV na Praze 1," doplnil Bárta.

15:16 - Začala Bártova závěrečná řeč - díl druhý. Poslanec se vrátil opět ke komentování jednotlivých svědků, kterých soud přitom vyslechl několik desítek.

Obhájce Víta Bárty popisuje chování Kristýny KočíVideo: Novinky

15:14 - Soudce vyslyšel nenápadné prosby novinářů i části obhajoby a vyhlásil během Bártovy závěrečné řeči desetiminutovou přestávku. Bárta s ní souhlasil. Na dotaz Práva, jak dlouho pak ještě míní Bárta hovořit, odpověděl (možná z legrace),že ještě dvě nebo dvě a půl hodiny.

15:00 - Bárta skutečně bere jednoho svědka za druhým a vyjadřuje se k jejich výpovědím stejně jako to činil hned poté, kdy v březnu či tento týden vypovídali. Značně se tedy opakuje.

14:57 - „Stojím zde právě proto, že bylo jejich záměrem obrátit půjčku v jejich úplatek,“ uvedl na adresu údajných pučistů. Zajímalo by ho prý, kdo mocný za celou aférou stál a mohl si dovolit nabízet vysoké částky svědkům obžaloby.

14:48 - Bárta přestal na malý okamžik zvládat své emoce a začal mu přeskakovat hlas.

A to ve chvíli, kdy popisoval situaci svědka Tomáše Jánského, který se bál v březnu před soudem vypovídat a dostal za to pokutu pět tisíc korun.

"Ničí mu to život," narážel Bárta na nynější soudní líčení s tím, že Jánský je "normální kluk", který je medializován bez ohledu na své postavení, přichází o své zakázky a ocitá se z pozice člověka, který chce něčemu pomoci, v pozici člověka, který je jen popotahován.

14:41 - Bárta se nyní rozhodl komentovat motivaci jednotlivých svědků.

14:40 - Když se řešily volby postu předsedy VV, v úvahu podle Bárty připadaly tři osoby. "Tehdy nejoblíbenější politik, tedy má osoba, pan Radek John a Karolína Peake. A jsem přesvědčen, že Kristýna Kočí se obávala toho, že ani jeden z nás si nenavrhne Kristýnu Kočí za místopředsedu. Mojí trestní dehonestací a nedemokratickým způsobem bojovala podle mě s cílem získat větší vliv," míní Bárta.

14:34 - "Úmysl restrukturalizovat koalici upozaděním Víta Bárty jsou slova pana Škárky," poznamenal na adresu druhého z obžalovaných šéf poslanců VV.

14:33 - "Roman Jurečko nám zde přiznal, že se Škárkou měl intenzivní vztah. Škárka s ním konzultoval věci poslaneckého klubu VV. Nejen že mu Jurečko pomáhal shánět byt v Plzni a trávili spolu čas venčením psů, ale také Škárku obklopil svými spolužáky a štamgasty, z nichž ještě někteří po volbách do Sněmovny byli členy ODS. Pak přešli do VV," uvedl Bárta.

14:31 - "V okamžiku zjištění, že si mě pan Škárka aktivně nahrál, samozřejmě musím přehodnotit tuto jeho pasivní roli, obzvláště v momentu, kdy se zjistilo, že si mě nahrál nikoli loni 29. března, ale už 31. ledna. Dohledal jsem, že jsem s ním měl tehdy v pondělí schůzku v 8.30 ráno," podotkl Bárta.

14:30 - O Škárkovi si prý Bárta do určité doby myslel, že je někým manipulován. Zlomem byla ale chvíle, kdy Škárka v jednací síni oznámil, že si Bártu "aktivně nahrál" v době, kdy měl u něj doma převzít peníze.

Puč měl za cíl odstranit mou osobu z politického života
Vít Bárta v závěrečné řeči

"Škárku považuji za člověka, který je do určité míry manipulován proti mé osobě. Z hlediska pochopení jeho motivace pro mě bylo zásadní jeho vystoupení v soudní síni a prohlášení, že si mě nahrával, když jsem mu předával půjčku. To už jsem nemohl chápat jako manipulaci, která byla patrná po jeho příletu z Kazachstánu. Tady šlo o aktivní roli," uvedl Bárta.

14:26 - "Puč měl za cíl odstranit mou osobu z politického života," míní Bárta.

14:20 - Z úst Škárkova advokáta zaznělo, že poslanec nevěděl, že si má jít k Bártovi pro půjčku, nýbrž pro 55 tisíc, tedy peníze, které prý tehdy dostával pravidelně každý měsíc.

"Já stále zdůrazňuji, že jsem mu dal půjčku na základě žádosti, kterou po mně chtěl. Nejprve ve Sněmovně a poté 17. března 2011 na schůzce na ministerstvu dopravy, uvedl Bárta.

14:18 - Bárta se nyní snaží usvědčit ze lži PR manažerku Maršálkovou. Tvrdí, že i když prý přímo z jeho úst slyšela slovo "dorovnání", těžko se to mohlo stát na jednání klubu loni v únoru, kde byli pouze poslanci a nikdo jiný.

"Škárka, Kočí, Huml a Maršálková tvrdí, že jsem použil slovo dorovnání. Maršálková to nemohla ani slyšet, protože tam seděli jen poslanci. Nikdo jiný toto slovo nepotvrdil. Většina poslanců potvrdila buď, že jsem řekl, že budu poslancům k dispozici, nebo slova, která se k tomuto významu blíží," řekl Bárta.

14:09 - "Debata o tom, že měníme názory na dílčí spory s koaličním partnerem, není znakem nedemokratičnosti. Kočí jsem se snažil vysvětlit, jak ona musí umět vysvětlovat naše postoje na K9 poslancům," dodal Bárta.

14:08 - "Jsem přesvědčen, že interpretace Kočí, Škárky, Maršálkové a Humla je velmi podobná tomu, jak je zneužívána jakákoli demokratická debata uvnitř klubu jako projev fatálního konfliktu," pokračoval v analýze Bárta.

Já jsem žádnou nahrávku po vstupu do politiky nepořizoval. Naopak nahrávky proti mně pořizovali přesně oni pučisté, kterými jsou pan Škárka a Kristýna Kočí
Vít Bárta v závěrečné řeči

Kočí, Huml, Škárka a především Maršálková se podle Bárty snažili napjatou atmosféru ve VV i v krajích a u veřejnosti zneužít. Údajně tím, že často zveřejňovali úniky, často lživé, z jednání poslaneckých klubů.

14:07 - "Teprve u soudu jsem pochopil, jak pro jakékoli osoby z vnějšku je obtížné pochopit to, co se vlastně ve Věcech veřejných dělo. Našel jsem k tomu osobní příměr a tím je rozvodové řízení," konstatoval Bárta.

14:04 - "Na všech nahrávkách je jasně patrné, že ji (Kočí) z žádné funkci odvolávat nechci, naopak ji v roli předsedkyně poslaneckého klubu podporuji. Loajalita byla nabízena z mé strany vůči ní,"uvedl Bárta.

"Je patrné, že Kristýna Kočí nahrávky pořizovala úmyslně, vědomě, s cílem mé diskreditace a s tím, že se snažila manipulovat tok té debaty, který na těch nahrávkách je," míní Bárta.

14:02 - "Já jsem žádnou nahrávku po vstupu do politiky nepořizoval. Naopak nahrávky proti mně pořizovali přesně oni pučisté, kterými jsou pan Škárka a Kristýna Kočí. Jsem přesvědčen o tom, že je pořizovali s cílem mé diskreditace," uvedl Bárta.

14:01 - "Co se v roce 2011 stalo VV, je stejný scénář, know-how i stejní lidé, kteří už po minulých volbách měnili výsledky voleb. Zmíním minimálně jedno jméno, Petra Tluchoře. Ten je spojován už s přeběhlíky po volbách v roce 2006. Tehdy byl také spojen s tím, jak se rozpadala vládní koalice," doplnil Bárta.

14:00 - "Puč, který je zapotřebí zde znovu pojmenovat a snažit se podložit konkrétními tezemi, které tady během celé doby zaznívaly, je potřeba ho připomenout v kontextu ústavy," pustil se do filosofické a politické analýzy Bárta.

Dovolte mi na začátek zdůraznit, že se necítím vinen
Vít Bárta ve své závěrečné řeči

13:58 - "Necítím se vinen. Než se dostanu k argumentům, dovolte mi vyjádřit určitou emoci, kterou u soudu cítím. Když jsme poslouchal státní zástupkyni, z čeho jsem vinen, vedle mě seděl pan Škárka a pouze googloval své jméno v českých médiích na internetu. Vím, že se nemá koukat přes rameno, ale nemohl jsem jinak. Jako by mu ani nešlo o to, zda bude odsouzen, ale byla zde ambice ze soudu dělat tiskovou konferenci. Kydat velké množství nepravd vůči mně, VV, jít do jakýchkoli pomluv," uvedl Bárta

13:54 - Skončila závěrečná řeč Škárkova obhájce Jana Blažka, následuje Vít Bárta. "Dovolte mi na začátek zdůraznit, že se necítím vinen," začal svou závěrečnou řeč.

13:53 - Čistě z opatrnosti obhajoba podotýká, že kdyby soud uznal, že obžalovaný Škárka přijal úplatek, mělo by se prokázat, že obžalovaný musel jednoznačně bezprostředně vědět o tom, že je o úplatek. Klient ale po převzetí obálky provedl veškeré kroky v rámci zákona.

Proto jeho obhájce míní, že má být Škárka zproštěn obžaloby z přijetí úplatku, neboť nebylo prokázáno, že by se dopustil trestného činu.

13:50 - „Jakmile by začal obvolávat advokáty, informace by přestala být utajována. Chtěl si zajistit pozici a právní ochranu ještě předtím, než věc vyjde na veřejnost. Oznámení učinil nejkratším možným způsobem, který považoval za bezpečný,“ uvedl o Škárkovi Blažek.

Blažek mimo jiné uvedl: "Škárka nemohl vědět, co obálka obsahuje, a tudíž nemohl ani vědět, že jde o úplatek. To zjistil až doma." Obžaloba nespecifikovala, kdy měl začít částku považovat za úplatek a kdy mu tedy vznikla povinnost případ nahlásit policii.

13:46 - „Jestliže použiji z nějaké obavy jednu bankovku z úplatku, který jsem předtím oznámil, nelze považovat za důkaz přijetí úplatku,“ uvedl Blažek s tím, že Škárka z peněz použil pouze peníze na nákup cigaret, protože je závislý kuřák.

Z dikce obžaloby je podle Blažka patrné, že státní zástupkyně dovozuje přijetí úplatku z délky doby, která uplynula od chvíle, kdy Škárka obálku obdržel a kdy podal trestní oznámení (po týdnu).

Blažek však upozorňuje na to, že mezi jeho klientem a Bártou byl jiný vztah než třeba mezi zaměstnancem stavebního úřadu a nějakým žadatelem.

„Škárka měl věc oznámit až pod hrozbou medializace celé věci. Kdo, komu a proč hrozil medializací? Nemohu vyvrátit, že hrozba existovala, ale nevím ani, jak to potvrdit,“ podotkl advokát.

13:44 - Začalo odpolední jednání. Slova se ujal advokát Jaroslava Škárky Jan  Blažek

„K naplnění znaku přijetí úplatku nestačí jen přijetí věci, musí existovat vnitřní vztah k nějaké držbě, to znamená, že člověk věc začne považovat za svou a začne ji používat,“ uvedl Blažek.

12:39 - Jednání bylo přerušeno do 13:30 kvůli pauze na oběd. Po ní bude přednášet svou závěrečnou řeč Škárkův obhájce Jan Blažek.

Návrh obhájce Víta Bárty na zproštění obžalobyVideo: Novinky

„Byly to osoby omámené mocí, omámené tím, že získají nějaké pozice. Že budou chvíli slavní,“ řekl v závěru své řeči na adresu poslanců Chudoba. Navrhl, aby Bárta byl v plném rozsahu zproštěn obžaloby.

12:33 -  "Je normální a správné, že právo ovlivňuje politiku. Pokud se však stane, že politika vstoupí do realizace trestního práva, tak je to špatně," uvedl Chudoba. "Neexistuje žádný důkaz, že by Bárta uplácel poslance za hlasování o jednotlivých zákonech," zdůraznil.

12:24 - Stále častěji se z řad přítomné veřejnosti, tedy především novinářů, ozývají na adresu obhájce věty: "Vždyť to už říkal."

12:22 - Chudoba se ve své řeči opakovaně vrací k některým důkazům či svědectvím, soustředění přítomných tak stále více upadá.

12:09 - První žádost o pomoc či půjčku od Bárty zazněla podle jeho obhájce z úst nikoli Kočí a Škárky, ale od Stanislava Humla. Teprve pak měli žádat o půjčku zbylí dva jmenovaní, uvedl Chudoba. Navíc hned několik lidí prý vědělo o tom, že si onoho 29. března 2011 má jít poslanec Škárka k Bártovi pro peníze. Z toho prý jasně vyplývá, že nemohlo jít o úplatek.

12:04 - "Proč to došlo tak daleko? Bárta vstoupil na ministerstvo dopravy a od začátku začal dělat opatření, která se lidem nelíbila. Personální změny na ministerstvu. Ti, kdo odešli, jsou dodnes stíháni za rozsáhlou trestnou činnost," trvá na svém Chudoba.

12:03 - "Vrcholem je, že využili to, že půjčku obrátili v úplatek a neváhali využít represivních norem trestního práva k politickému boji. Bylo třeba odstranit, nikoli upozadit pana Bártu," uvedl obhájce.

11:58 - Chudobu také zarazilo, že policisté z protikorupčního útvaru sami hodnotí důkaz jako nevěrohodný, což se prý stalo v případě původně utajeného svědka Tomáše Jánského a především jeho tajné nahrávky rozhovoru s Jaroslavem Škárkou.

11:57 - „Motivem těchto osob bylo rozštěpení klubu. Kdyby se jim to podařilo, nebyli by přeběhlíci, ale ti správní z Věcí veřejných. Ostatní se zpronevěřili programu a my jsme ta správná strana,“ trvá na svém Bártův obhájce.

11:55 - „Na nahrávkách Bárta říká, že je třeba s poslanci komunikovat. To není žádné ovlivňování poslanců. Bárta je nepochybně silná osobnost, která obhajuje své názory a dokáže o nich přesvědčit i další. To ale není nic špatného,“ míní obhájce.

11:48 - „Obžaloba se vůbec neobtěžovala, aby specifikovala protislužby. U Kočí uvedla, že protislužbou je pracovní loajalita. Nechápu, jak to souvisí s podplácením. Škárka měl zvýhodnit Rödla při začlenění do struktur VV. Škárka však sám zrušit klub nemohl, o tom rozhodoval 17členný orgán. Rödl o vstup do VV neusiloval a Škárka nemohl ovlivnit ani výběrové řízení na krajské ředitele ŘSD?“ řekl obhájce. „Kočí ani Škárka nebyly v postavení, aby protislužby, o nichž hovoří obžaloba, mohly vyplnit. Kočí nemohla změnit hlasování v klubu VV.“

11:45 - „Obžaloba naopak přešla bez povšimnutí další svědectví členů Věcí veřejných, například místopředsedkyně vlády Karolíny Peake, kterou dokonce ani jako svědkyni nezmínila. Její výslech byl prý ale zásadní v tom, jak popisovala dubnové jednání VV na ministerstvu dopravy. Tam Kočí měla na dotaz kolegyně Lenky Andrýsové, zda bude Bártovu půjčku mediálně popisovat jako úplatek, odpovědět, že ‘by se to tak dalo prezentovat’,“ prohlásil Chudoba.

11:42 - "Obžaloba stojí na tvrzení čtyř osob: Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky, Aleny Maršálkové a Stanislava Humla," míní Chudoba. "K tomu přistupují další osoby, které nemohou být ani brány jako svědci obžaloby. Co mají společného? Především žádost o půjčku ze strany Kočí, Škárky a Humla. Maršálková měla pozici koordinátora mezi těmi třemi."

Návrh trestů pro Bártu a ŠkárkuVideo: Novinky

11:28 - Sám Chudoba požádal o krátkou přestávku a zároveň naznačil, že jeho závěrečná řeč, která už nyní trvá zhruba sto minut, bude ještě dlouhá. Prý se zatím jen vyjadřoval k návrhu státní zástupkyně.

11:23 - "Jsem přesvědčen, že Kočí o předání peněz věděla předem. Důkaz je ve spise. Když dostala obálku, poslala SMS zprávu Maršálkové: ‘Dostala jsem obálku, zařiď advokáta.’ Maršálková ze zprávy byla tak rozhozená, že říkala ‘Ježíši, to je snad blázen, on se ji snaží uplatit.’ Jak mohla vědět, o koho jde?" podivil se advokát.

11:22 - Chudoba dále zpochybnil také údajný Bártův motiv uváděný obžalobou. „Jaké ekonomické výhody by Bárta měl? Když někdo půjčuje, jde spíš o nevýhody. Nevím, jaký prospěch by měl mít Bárta ze vstupu Pavla Rödla do VV v Plzni. Navíc, když tam samotný Rödl nechtěl,“ podotkl advokát.

11:21 - Obhájce zarazilo, že státní zástupkyni vadí, že Škárka podal trestní oznámení až týden poté, kdy obálku s penězi obdržel. Na druhou stranu jí prý ale nevadí, že Kočí oznámení podala ještě o den později, přestože byla na rozdíl od Škárky po celou dobu v ČR.

11:17 - "Její život byla možná jedna velká spanilá jízda a při té jízdě bylo potřeba mít dostatek finančních prostředků, anebo si ji nechat zaplatit," naznačil Chudoba možný motiv Kočí, proč by žádala Bártu o údajnou půjčku. "Obžaloba tvrdí, že nade vší pochybnost šlo o úplatky, nikoli půjčky. Nevím na základě čeho mohla obžaloba k něčemu takovému dospět," řekl.

11:15 - Na nahrávkách, které si ze všech pořízených Kristýna Kočí nechala (koncepční porada plus rozhovor s Jankovským a také schůzka s Bártou v restauraci), "není o porušování demokratických principů není ale vůbec, ale vůbec nic", konstatoval Chudoba. Z nahrávek naopak vyplývá "zcela přátelský vztah a vzájemný respekt" mezi Kočí a Bártou, míní obhájce.

11:12 - "Nikdo neví, kolik nahrávek Kočí pořídila, co se jí nehodilo, to smazala," řekl obhájce.

11:11 - Chudoba připomíná, že podle státní zástupkyně měly být ve straně VV potlačovány demokratické principy. Obhájce v této souvislosti prý napadlo pět zásadních otázek: "Kdy, kde, kdo, jak a čím?"

11:09 - "Jestli někdo někomu nabízel loajalitu, byl to pan Bárta paní Kočí. Ta byla vysmátá, jako ostatně na každé nahrávce. Říkala, že je katalyzátorem. Když projdete přepis nahrávky, Kristýna Kočí několikrát provokuje debaty na téma, že chce Bárta sesadit Kočí z pozice. On jí naopak říká, že ona je ten, kdo může spojit názory. Poslanecký klub každé strany navenek vystupuje s jednotným názorem. Někdy projde jen o dva hlasy,“ řekl Chudoba.

11:04 - Bylo prý prokázáno i zapojení pana Kmenty do této akce. Kontakt s MF Dnes měl Huml přes pana Šlechtu, který se prý netajil tím, že jsou to jeho kamarádi.

11:02 - "Další velká lež, která ze strany Škárky bez uzardění zněla", je podle obhájce ta, že se při podání oznámení na obvodním oddělení v Horních Počernicích snažil předat policii obdrženou obálku s penězi od Bárty. Policista, který oznámení přijímal, prý jasně dosvědčil, že žádnou nabídku převzít obálku od Škárky nedostal.

10:59 - Chudoba také zmínil výpověď dřívějšího Škárkova advokátka Zájedy, kterého Škárka zprošťoval mlčenlivosti jen na některé, převážně vlastní, otázky. „Na mou otázku, zda může popsat, jak to bylo se smlouvou o úschově peněz, ho Škárka nezprostil mlčenlivosti,“ připomněl Chudoba. „A dobře věděl proč. Policii na Perštýně při výslechu Škárka řekl, že ano, smlouva o úschově byla v této kanceláři sepsána a na výzvu policie tuto smlouvu vydáme. Dodnes nebyla předána ani policii, ani soudu, ona totiž být předána nemohla, protože taková smlouva nikdy neexistovala a je to další lež pana Škárky,“ dodal advokát.

Foto: Jan Handrejch

Vít Bárta

10:58 - "Pokud mám hodnotit osobu pana Škárky a jeho věrohodnost, stejně tak věrohodnost paní Kočí, tak se shodnu s veřejnými činiteli v této republice, že se u ní projevuje bájná lhavost," nastínil Chudoba jednoznačně, že Kočí se Škárkou jsou pro něj nevěrohodní.

10:56 - U soudu se prý účastníci dozvěděli z úst Kristýny Kočí, že všechny své nahrávky dělala kvůli své bezpečnosti. Je tedy údajně otázkou, jak souvisela bezpečnost Kristýny Kočí s (koncepční) poradou při pití lahví těžkého francouzského vína či rozhovorem s Jankovským v autě, které oboje Kočí tajně zaznamenala.

10:54 - O bezpečnost Kočí nemusel podle Chudoby mít nikdo strach. "Nikdy neřekla žádný názor, se vším souhlasila, žádná vzrušená debata nebyla, nikdo nikoho neokřikoval. Bárta na nahrávkách nevede monolog," řekl.

10:52 - Kočí se podle Chudoby hluboce mýlila v ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovském. Myslela si prý, že stojí na její straně, a proto se mu opakovaně se svými některými plány svěřovala, ale Jankovský na její straně nestál, myslí si obhájce.

10:48 - "Byly tři osoby, které požádaly Bártu o pomoc. Kočí, Škárka a Huml, tedy právě ty, které se podílely na rozkolu ve straně," uvedl obhájce.

10:42 - „Ohledně předání nějakých zkušeností ze strany pana Rödla skutečně byly. Bárta ho měl požádat o pomoc, ne však v tom smyslu, že by vstupoval do VV. Sám řekl, že velký vliv na stranu má Roman Jurečko, kvůli kterému odešel z ODS,“ uvedl dále Chudoba.

10:37 - "Situace v klubu nebyla optimistická, to jsme slyšeli mnohokrát. To ale bylo proto, že skutečně docházelo k únikům informací, na kterých zcela cíleně pracovali Kočí, Škárka, Maršálková," řekl Chudoba.

10:35 - Radek John věc nezlehčoval. Ani nemohl, protože část nahrávky z diskuse u těžkého vína, kde Kočí jednoznačně hovoří s Jankovským o konkrétních krocích, zavinila krizi, kterou jsme mohli sledovat. Vážnost Johna jí jistě byla přikládána. Pokud zde odpovídal na některé otázky Škárky a v jednací síni docházelo k výbuchům smíchu, pak smích nebyl určen tomu, že by něco zlehčoval. Také jsem se zasmál.

10:27 - Soud podle Chudoby nemá prakticky nic v ruce. „Neexistuje žádný svědek, který by seděl u toho, když si Bárta, Škárka a Kočí předávali peníze,“ uvedl advokát s tím, že i všechny nahrávky byly podle něj manipulovány.

10:24 - Chudoba připomněl nestandardní jednání Škárky, který kvůli znevěrohodnění Babákovy výpovědi předložil při březnovém jednání soudu svou nahrávku a tvrdil, že je z osudného 29. března z Bártova bytu, kde mělo dojít k předání peněz. Záznam měl dokázat, že tam tehdy Babák nebyl, i když to tvrdil u soudu. Jenže z dalšího dokazování podle obhájce jasně vyplynulo, že Škárka nahrávku nepořídil toho dne, ale zřejmě už o dva měsíce dříve. "Šlo tedy o podvržený důkaz," má jasno obhájce.

10:22 - Podle Chudoby byla opomenuta zejména důležitá okolnost z Babákova svědectví. „Potvrdil, že 29.3. večer byl v jednacích prostorách u Víta Bárty a potkal se zde se Škárkou. Dosvědčil zde, že mu Vít Bárta řekl, že si Škárka přišel pro peníze. Vzápětí po Babákově svědectví předložil Škárka další nahrávku, která má prokazovat, že v bytě Bárty Babák nebyl. Obsah nahrávky, kdybych to neviděl, nevěřil bych, že někdo předloží takovou nahrávku, kterou je třeba označit za podvržený důkaz, který vás měl přesvědčit,“ uvedl Chudoba.

10:20 - Žalobkyně podle obhájce téměř pominula zásadní výpovědi svědků poslanců VV Michala Babáka, Radima Vysloužila či někdejšího náměstka ministra vnitra Michala Moroze anebo detektiva ABL Pertlíčka. Například Babák dosvědčil, že Škárka si šel 29. března k Bártovi cíleně pro peníze, o čemž prý dopředu hovořil. Nemohlo prý tedy jít o úplatek.

10:17 - O tom, že Škárka a spol. chystali ve VV puč, podle obhájce svědčí i výpovědi novinářů z týdeníku Respekt, které žádali, aby vydání článků o situaci uvnitř strany posunuli až na dobu, kdy chtěla Kočí svolat mimořádné výjezdní zasedání Věcí veřejných (8. či 9. dubna).

10:14 - "Chci říci, že datum 5. dubna, kdy Škárka podal (s týdenní prodlevou od obdržení peněz) trestní oznámení policii. Měl přitom dostatek času, několik hodin, to učinit už poté, co obálku dostal (29. března)," míní Chudoba. Připomněl, že Kočí podala oznámení ještě o den později.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka

10:12 - Podle Chudoby je už ze způsobu uložení peněz jasně patrné, že se nemůže jednat o žádný úplatek. Ze smlouvy o advokátní úschově vyplývá, že peníze Kočí převzala na PR služby, které bude Kočí poskytovat Maršálková. K tomuto účelu měla být uzavřena samostatná smlouva.

10:08 - "Paní Maršálková je podle státní zástupkyně důležitá osoba, která organizovala uložení peněz do úschovy, pouze překombinovaným způsobem. U žádného předávání peněz přitom nebyla a o věci nemůže nic vědět. Tady vystupuje jako téměř korunní svědek a obžaloba se o její svědectví opírá," uvedl Chudoba.

10:05 - Obhájce má podle svých slov za to, že kroky Kočí jednoznačně směřovaly k puči ve Věcech veřejných.

10:04 - Škárka podle Chudoby opakovaně lhal, na což má jako obžalovaný právo. Za nevěrohodné považuje opakované výpovědi Kristýny Kočí.

10:03 - Výrok Bárty na únorovém jednání poslaneckého klubu VV o nabídce na dorovnávání platů podle obhájce nikdy nezazněl, nikdo ho neslyšel a před soudem o něm nemluvil vyjma PR manažerky Aleny Maršálkové.

10:01 - Obhájce Bárty Oldřich Chudoba: „Státní zástupkyně zde provedla hodnocení demokratických principů v tom smyslu, že obžaloba má právo hodnotit demokratické principy uvnitř politické strany. Takové hodnocení může provádět každý občan. Nicméně na jakých principech funguje strana, je otázkou stanov a vnitřních principů. Jejich hodnocení přísluší správním orgánům, zda neporušují právní pořádek pro fungování politických stran. Tyto principy nebyly nijak porušovány.“

9:59 - Slovo si nyní vzal Bártův obhájce Oldřich Chudoba. Uvedl, že ze strany policie i státní zástupkyně jsou účelově vynechávány některé důležité věci a důkazy.

9:56 - Po krátké kuřácké přestávce bude hlavní líčení pokračovat závěrečnými návrhy obhájců a obžalovaných. Vít Bárta se do budovy obvodního soudu vracel po pauze rozesmátý a za ruku se držel se svou manželkou Kateřinou Klasnovou.

9:45 - „Za přiměřenou náhradu by (Kočí) považovala omluvu. Zákon však zná pouze finanční náhradu, kterou jí nezbývá než uplatňovat. Pět tisíc korun je symbolická částka, která představuje setinu částky, která jí byla předána,“ dodal zástupce poslankyně ve své závěrečné řeči.

9:44 - "Jednání obžalovaného Víta Bárty považuji za útok na čest mojí klientky," uvedl k tomu zmocněnec poslankyně Kočí. Radši by prý chtěl pro mandantku veřejnou omluvu od Bárty, ale to prý v rámci trestního řízení nejde, proto místo toho požaduje náhradu nemajetkové újmy ve výši pět tisíc korun.

9:43 - „Byla zcela nedemokraticky vyloučena ze strany, označena za pučistku, nositelku pohlavních chorob, v její ložnici se našlo nahrávací zařízení. Byla po celý rok terčem útoků ze strany VV i některých médií,“ popsal újmu Kočí její zástupce.

9:40 - Nyní hovoří právní zástupce Kristýny Kočí, která je u soudu vedena jako poškozená. Pátečního jednání se však tato poslankyně osobně neúčastní.

9:38 - Zmocněnec poškozené Kristýny Kočí navrhl soudu uložit Bártovi finanční satisfakci pro svou klientku ve výši pět tisíc korun. Poslankyně se cítí kauzou poškozena na svých osobnostních právech.

„Moje klientka byla otevřenou kritičkou Bárty, upozorňovala na netransparentní financování strany i vazby na agenturu ABL. Na přelomu let 2010 a 2011 byl jejich vztah vyhrocený. Proto se na ni v březnu 2011 obrátilo více poslanců, kteří měli stejný pocit. Toho si byl Bárta vědom. Předání částky půl miliónu korun mělo dvojí cíl. Buď přijme a zacpe jí pusu, nebo v budoucnu proti ní přijetí úplatku použije,“ uvedl zmocněnec Kočí.

9:37 - "Po vyhodnocení všech důkazů rozhodně mám za to, že v dané věci, kdy projednáváme trestnou činnost poslanců, byla tato trestná činnost prokázána, důkazy o tom svědčí a navrhuji obvodnímu soudu, aby Bártu uznal vinným z podplácení Kristýny Kočí za loajalitu a také z podplácení Jaroslava Škárky," chce Vrbová uznat Bártu vinným z korupce.

Foto: Jan Handrejch

Státní zástupkyně Hana Vrbová.

9:34 - "Navrhuji, aby soud Bártu uznal vinným z pokračujícího zvlášť závažného zločinu podplácení. V případě pana Škárky byla vyvrácena jeho obhajoba, že nebyl schopen na situaci včas jednat. Úplatek si nechal a vyčkával. Navrhuji, aby byl uznán vinným přečinem přijetí úplatku. Oba jsou osoby naprosto bezúhonné. Tresty by měly mít hlavně výchovný účel.

V případě Bárty navrhuji trest ve třetině zákonné trestní sazby, ale s dlouhou zkušební dobou. V případě Škárky navrhuji uložení trestu těsně pod polovinou zákonné sazby se zkušební dobou v trvání kolem dvou let," uvedla státní zástupkyně. Rovněž chce propadnutí částky 670 tisíc (součet obou obálek)

9:29 - Podle Vrbové očekával Bárta za předání peněz určité protislužby od Kočí i Škárky, ať už loajalitu či pomoc při prosazování jeho názorů.

9:27 - "Po provedení všech důkazů jsem dospěla k závěru, že pan Bárta měl jednoznačný motiv k tomu, aby předal úplatky panu Škárkovi a paní Kočí," konstatovala Vrbová.

9:25 - „Půjčka od Bárty nebyla kryta žádným dokladem, nebyla stanovena její splatnost, chybí jakýkoli argument, že by se mohlo jednat o půjčku. Přijde mi velmi zvláštní, že na tak vysoké částky není pořizován jakýkoli doklad nebo smlouva,“ uvedla žalobkyně.

9:21 - "Mám tedy za to, že máme i motiv jednání pana Bárty. Docházelo totiž k ambivalentnímu vztahu mezi ním a předsedkyní klubu VV Kristýnou Kočí. Bárta po Kočí chtěl, aby v případě názorového střetu vždy stála na jeho straně. Mám tedy za to, že v případě obžalovaného Bárty byla motivem snaha o ovládnutí dění v této straně a byl motivován k tomu, aby předal úplatek Kočí i (místopředsedovi VV) Škárkovi, kteří mohli ze svých funkcí jeho žádosti splnit," má jasno o vině Bárty státní zástupkyně.

9:18 - Vrbová míní, že řada výpovědí měla pouze deklarovat, zda měl Bárta důvod dát Kočí a Škárkovi úplatek. I z médií jasně vyplývalo, že ve VV už začátkem roku 2011 není vše v pořádku a poslanci si stěžují na totalitní vedení strany Vítem Bártou, uvedla dále žalobkyně.

9:15 - Svědek - a loni v dubnu Škárkův advokát - Zájeda potvrdil podle Vrbové jednak špatný psychický stav obžalovaného Škárky, dále také "naprosto nestandardní chování policistů" při podávání trestního oznámení ze strany Škárky.

9:12 - Ze svědeckých výpovědí podle žalobkyně vyplynulo, že plzeňský klub VV byl neposlušný a Bárta měl snahu ho pacifikovat.

9:11 - Svědectví poslance Chaloupky bylo podle Vrbové poměrně zásadní v popisu "zděšení" poslanců po loňském snížení jejich náhrad a tudíž i platů, což následně klub VV řešil loni v únoru na svém jednání. Právě Chaloupka si stěžoval tehdy nejvíc. Vrbová také konstatovala, že pro Bártovo tvrzení, že dal Kočí půjčku a nikoli úplatek, chybí důkazy. "Nikdo ze svědků neslyšel poslankyni Kočí, že by si výslovně řekla o půjčku (Bártovi)," poznamenala Vrbová.

9:09 - Vrbová postupně jméno po jménu probírá osoby, které u soudu svědčily, a vyjadřuje se k důležitosti či naopak marginálnosti jejich výpovědí.

Vích z Frýdku-Místku, který poskytl nahrávku (vzešla z ní hra Blonďatá bestie, pozn.), tvrdí, že Kočí potřebuje půjčku na auto, ale v té době už měla auto zajištěno. Nahrávku nejdřív předal do televize, pak někomu z VV, ale neví komu. Pak tvrdil, že za poslankyni platil a půjčoval jí peníze, to však byla jen jeho tvrzení.

Poslanec Huml podle žalobkyně opakovaně uváděl, že bylo zřejmé, že strana je vedena podle zájmů pana Bárty. Že i když se poslanci na něčem dohodnou, stanoviska pak vedení mění.

9:03 - Poslankyně Navrátilová se vyjádřila k setkání v krčmě s Kočí a Škárkou po předání úplatků, nepamatuje si podrobnosti, ale potvrdila nepříliš optimistickou atmosféru v klubu Věcí veřejných, kdy si lidé navzájem přestali věřit. V podobném duchu vyzněla podle žalobkyně i výpověď poslance Rusnoka.

9:01 - Vrbová uvedla, že ze svědecké výpovědi předsedy VV Radka Johna čišela snaha celou věc zlehčit. Důležité bylo podle Vrbové rovněž svědectví poslance VV Martina Vacka, který tvrdil, že také on dostal od Bárty půjčku, a to 150 tisíc korun.

9:00 - John udělal podle žalobkyně rozbor situace ve VV, tvrdil, že fungují, jde o běžnou politickou stranu a poslancům nikdo nebrání ve svobodném vyjadřování. Neměl pocit žádné nespokojenosti a prý slyšel, že si Škárka půjčoval často peníze. Měli prý negativní vztah, protože Škárka měl pocit, že mu stranu odcizil. Z výpovědi je patrná snaha celou věc zlehčit.

8:57 - Žalobkyně připomněla, že podle novinářů Respektu byl Škárka ve stresu, v podstatě se prořekl, že mu je předávána částka 50 tisíc korun měsíčně od Bárty přes Babáka nebo Vysloužila. Když odjel do Kazachstánu, žádal novináře, aby počkali se zveřejněním. Nešlo z jeho strany o záměr pustit informaci o úplatcích do médií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka

8:55 - Také bývalá PR manažerka poslaneckého klubu VV Maršálková se podle státní zástupkyně snažila situaci řešit, když na veřejnost začaly pronikat zprávy, že ve VV není vše v pořádku. Jako spolupracovnice Kočí poslankyni pomáhala s uložením peněz do úschovy, což udělala bezprostředně po obdržení peněz. Obě to učinily ve snaze deklarovat, že Kočí nikdy nechtěla přijmout úplatek.

8:52 - "Nepodařilo se mi v přípravném řízení ani během hlavního líčení dokázat, že by paní Kočí měla snahu o rozklad Věcí veřejných," komentovala žalobkyně hlavní svědkyni případu Kristýnu Kočí. Právě na údajný chystaný puč ze strany Kočí a několika dalších poslanců VV poukazoval Bárta po celou dobu jednání.

8:51 - Kočí podle státní zástupkyně poskytla soudu své výplatní pásky i leasingovou smlouvu, z nichž vyplývá, že neměla důvod přijímat částku 500 tisíc, jejíž výše nijak nekoresponduje s dorovnáním platů. Z jejího jednání nevyplývá, že chystala ve straně puč. Šlo jí o to, aby zajistila demokratickou rozpravu v klubu.

8:48 - V obou skutcích se podle Vrbové dostává kauza do stadia tvrzení proti tvrzení, tedy že Bárta hovoří o půjčkách, Kočí a Škárka o úplatcích.

8:47 - Podle Vrbové druhý z obžalovaných Škárka rovněž přiznal převzetí peněz, ale důvod, proč se hned neobrátil na policii, vysvětloval tím, že neměl důvěru v policejní orgán kvůli tomu, že ministrem vnitra byl tehdy šéf VV Radek John. Škárka navíc tvrdil, že vše nešel oznámit i z důvodu časové tísně - právě totiž odjížděl na několikadenní cestu do Kazachstánu.

8:45 - Podle státní zástupkyně je hlavní otázkou, zda stát má či nemá právo zasahovat do dění v politické straně. „Jednoznačně jsem dospěla k závěru, že toto právo na straně žaloby je,“ uvedla s odvoláním na článek 5 ústavy.

Připomněla také nedávný nález ústavního soudu, podle něhož je svobodná soutěž politických stran jedním ze základních předpokladů fungování demokracie. „I z ústavního nálezu je zřejmé, že stát má právo posuzovat, jestli nedochází k porušování vnitrostranických norem a politické soutěže. Uplácení poslanců, kdy účelem je změna jednání vysokého představitele, je zásahem do politické soutěže,“ uvedla žalobkyně. Připomněla také slib poslanců, v němž přísahají věrnost České republice.

8:42 - Vrbová míní, že stejně tak Bárta uplatil týž den i poslaneckého kolegu Škárku částkou 170 tisíc korun. Žalobkyně připomněla, že v obou případech Bárta tvrdí, že šlo o půjčku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka (vlevo) a Vít Bárta přicházejí k soudu.

8:40 - Podle státní zástupkyně je prokázané, že obžalovaný Bárta předal loni 29. března v jedné pražské restauraci Kristýně Kočí úplatek - obálku s 500 tisíci korunami.

8:39 - "Mám za to, že jednoznačně můžeme odpovědět ano na otázku, zda uplácení poslanců Parlamentu ČR patří k soudu," podotkla Vrbová.

8:37 - "Jednoznačně jsem dospěla k závěru, že obžaloba a orgány činné v trestním řízení mají právo ingerovat do dění uvnitř politické strany," uvedla na začátku své závěrečné řeči státní zástupkyně Hana Vrbová a citovala přitom nález Ústavního soudu.

8:35 - Soudní líčení s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou vstoupilo do závěrečného dějství. Státní zástupkyně Hana Vrbová začala přednášet závěrečnou řeč.

Druhá část soudního jednání pokračovala po březnové schůzi tento týden ve středu. U soudu vypovídalo několik svědků včetně poslankyně Kristýny Kočí nebo místopředsedy plzeňské ODS Romana Jurečka.

Jak už soudce avizoval, v pátek ještě konečný rozsudek nepadne. Měly by ale zaznít mimo jiné závěrečné řeči. Verdikt soudce vynese o týden později - 13. dubna.

Šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta byl obviněn z pokusu o uplacení poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Údajně si tak chtěl získat jejich loajalitu. Bárta naopak tvrdí, že se jednalo o půjčky. Obviněn je také Škárka, a to z přijetí úplatku, jelikož část z peněz od Bárty použil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám