Hlavní obsah

Seniorka dala na Facebook falešný profil političky KSČM, skončila u soudu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecký okresní soud ve čtvrtek začal rozplétat zneužití facebookového profilu krajské šéfky KSČM Dany Lysákové. Falešný profil liberecké političky podle obžaloby založila třiašedesátiletá seniorka Anna Stolínová z Liberce. Státní zástupce ženu viní z poškozování cizích práv.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Anna Stolínová (vpravo) se na internetu údajně vydávala za Danu Lysákovou

Článek

„Pořád mi na Facebooku někdo něco posílal, až po roce mi policie řekla, že jsem založila falešný profil. Neumím si to vysvětlit,“ hájila se před soudem Stolínová. Obvinění odmítla s tím, že vytvořit vlastní profil na sociální síti ani sama neumí a na počítači pracovala celá její rodina a sousedé.

Podle státního zástupce Petra Hořína Stolínová skutečně profil pod jménem Lysákové založila a posílala na něj příspěvky, které političku znevažovaly nejen po osobní stránce, ale také v politické rovině.

„Ať se ozvou všichni, které jsem podrazil. Hlasuji s ODS, to je mi blízké. Jirko (Kittner - býv. liberecký primátor za ODS – pozn. redakce) vydrž, přijdu ti na pomoc,“ ocitoval liberecký soudce Richard Skýba některé z příspěvků, které se objevovaly na falešném facebookovém profilu šéfky liberecké KSČM. Příspěvky byly doplněné fotografiemi upravenými tak, že političku zesměšňovaly.

„Poškodilo mne to. Lidé se mne ptali, co se to ode mne na Facebooku objevuje. Z toho důvodu jsem raději odmítla kandidovat do krajských voleb na podzim,“ popsala Lysáková, jaký dopad na ni má ztráta identity na internetu.

Soud v případu už jednou rozhodl. Trestním příkazem ženě uložil osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Stolínová, kterou u soudu zastupuje paradoxně liberecká poslankyně za KSČM Marie Nedvědová, se ale odvolala a muselo následovat soudní jednání. Jednání bude pokračovat 21. června slyšením znalce v oboru kybernetiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám