Hlavní obsah

Pospíšil stál po boku Nečase, možná i proto se odvolání nebojí

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzal premiér Petr Nečas (ODS) ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) na milost? Soudě podle středeční tiskové konference ano. Po delší době se totiž Pospíšil objevil po Nečasově boku.

Foto: Repro ČT24

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (vlevo) po boku premiéra Petra Nečase.

Článek

Političtí pozorovatelé v tom mohou vidět symboliku. Kvůli legislativním záležitostem Nečas před novináře totiž v poslední době předstupoval hlavně s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV). Ta řídí Legislativní radu vlády a má tato témata v popisu práce.

Pospíšil, o němž se delší dobu spekulovalo, že se pod ním kýve židle, Právu řekl, že na včerejší tiskovce byl kvůli tomu, že vláda projednávala zákon o insolvenčních správcích.

"O mém odvolání se spekuluje již pět let, stal se z toho takový politický folklór. Jsem v klidu, co to média řeší. Nemám signály, že by mě měl premiér odvolat. Na druhou stranu jsem politik a musím být připraven na odchod kdykoli. Předseda vlády je svrchovaný šéf a obsazení resortů záleží na něm," řekl Pospíšil.

Ani Peake tomu, že se objevuje často po boku Nečase, nepřičítá zvláštní význam. Vedle premiéra stojí často na tiskovkách po jednání vlády.

"Je zvykem, že se jich zúčastňují zástupci všech koaličních stran, nebo ti, kteří mají na programu své body. Jako místopředsedkyně kabinetu mám na starosti předkládání poslaneckých návrhů. A poslední tisková konference s premiérem byla kvůli boji s korupcí, což je moje téma,“ řekla Právu Peake.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám