Hlavní obsah

Vedení ODS se postavilo za Nečase: Bém by měl složit mandát

Právo, rsk, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vedení ODS se v úterý během jednání v Kramářově vile postavilo za premiéra a šéfa strany Petra Nečase, který vyzval Pavla Béma kvůli skandálu s odposlechy s lobbistou Janouškem, aby odešel ze Sněmovny. Bém odejít nehodlá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

"Grémium strany podporuje vyjádření předsedy ODS a premiéra Petra Nečase, včetně výzvy, aby Pavel Bém složil poslanecký mandát," řekl mluvčí ODS Tomáš Bartovský

Nečas se v pondělí večer vyjádřil, že by měl Bém přerušit členství ve straně.

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová Právu řekla, že celá situace stranu poškozuje. "Pavel Bém pozastavil své členství v ODS, to zda se vzdá mandátu, není v našich rukou, vyzván je," řekla s tím, že by "udělal moc dobře", kdyby ze Sněmovny odešel.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury strana o Bémově členství v klubu nemusela hlasovat. Tím, že se exprimátor vzdal členství ve straně, přestal být i členem klubu, řekl Stanjura. Strana prý nemá páky, jak Béma donutit, aby ze Sněmovny odešel . "V případě, že si mandát nechá, tak si ho nechá. Je to jeho ústavní právo a individuální zodpovědnost," uvedl Stanjura.

Pražský exprimátor nejprve členům ODS napsal, že takové rozhodnutí mají nechat na něm. Chvíli poté ale oznámil, že členství přeruší na půl roku, než se případ vyšetří. Je přesvědčen, že žádný zákon neporušil. [celá zpráva]

Kvůli lžím se mandátu nevzdám, tvrdí Bém

Bém na otázku Práva, co říká postoji grémia a zda se cítí být členem klubu, uvedl: „Na mém postoji se nic nemění. Trvám na řádném vyšetření celé „kauzy“ a potrestání viníků, padni komu padni. S premiérem Nečasem jsem osobně mluvil a svoje jasné stanovisko mu sdělil."

"Poslanecké mandáty nemohou z principu podléhat mediálním virtualizacím a štvanicím, například dnes už se mě novináři ptají, jestli „mrtvý kůň“ z odposlechů je skutečně mrtvý kůň a „Maorská princezna“ je Maurská princezna (toto je správné jméno dnes 12letého anglického plnokrevníka). Ještě včera tvrdili, že se jedná o tajné šifry, kódy či metafory. A podobné je to u všech mediálních interpretací zmíněných odposlechů. Jedna velká bublina a lež. A kvůli tomu se mám vzdávat poslaneckého mandátu? To asi není možné ani správné. Snaze Petra Nečase o tzv.  „očistu“ ODS rozumím, ale zde se dotýká lidské důstojnosti a cti a já v tuto chvíli uhnout ze svého rozhodnutí nemohu," uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám