Hlavní obsah

Klaus ustoupil a po letech podepsal dodatek k Evropské sociální chartě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal dodatek k Evropské sociální chartě o kolektivních stížnostech. Ve středu to oznámil šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Horní komora hlavu státu před časem vyzvala, aby připojil podpis k dodatku s tím, že pokud tak neučiní, obrátili by se senátoři ČSSD na Ústavní soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Dokument obě komory českého parlamentu přijaly již v roce 2003.  Dodatek má umožnit podávání kolektivních stížností Radě Evropy na porušování sociálních práv.

Senát už ve výzvě poukázal na verdikt ústavních soudců z roku 2009, podle něhož "prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu", pokud obě komory parlamentu s dokumentem vysloví souhlas.

Klaus byl kvůli otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty terčem levicové kritiky už v době, kdy odkládal podepsání Lisabonské smlouvy o fungování EU.

„Jak prosté. Přitom stačilo, aby k tomu prezidenta republiky vyzvala svým usnesením soc. dem. většina v Senátu,“ komentoval ve středu lídr ČSSD Bohuslav Sobotka na svém Facebooku prezidentův krok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám