Hlavní obsah

Čtyři stovky úřadů vyvěsily tibetské vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé radnice, magistráty a krajské úřady po celé České republice v pátek vyvěsily tibetskou vlajku, jež symbolizuje podporu nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity. Vlajky na úřadech zůstanou i v sobotu, tedy v den 53. výročí protičínského povstání v Tibetu.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner vyvěsil z okna své kanceláře tibetskou vlajku.

Článek

"Z celkového počtu 728 oslovených obecních, městských a krajských úřadů nám zatím potvrdilo připojení k akci 405 z nich a 307 úřadů se k akci nepřipojilo," řekla  Andrea Pavlátová z občanského sdružení Lungta, které je koordinátorem kampaně Vlajka pro Tibet.

Už ve čtvrtek v rámci akce zvané Den pro Tibet připojila radnice Prahy 3. Žižkovská radnice byla vůbec první veřejnou institucí v Česku, která se k této mezinárodní kampani před sedmnácti lety připojila.

Akce se celosvětově pořádá 10. března k připomenutí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci roku 1959 ve Lhase, hlavním městě Tibetu. Povstání bylo čínskými vojsky tvrdě potlačeno, zemřelo přes 80 tisíc lidí, dalších 80 tisíc uprchlo, včetně dalajlamy.

Česká republika se k akci Vlajka pro Tibet pravidelně připojuje od roku 1996. Velké zastání měl Tibet v osobě Václava Havla, který se osobně přátelil s dalajlamou. Ten proto také několikrát navštívil Prahu.

Do akce Vlajka pro Tibet se tradičně zapojují radnice v Karlových Varech, Českých Budějovicích nebo Jihlavě. Ve středních Čechách bude o víkendu vlajka k vidění například v Mladé Boleslavi nebo v Kolíně.

V sobotu odpoledne proběhne před čínským velvyslanectvím demonstrace nazvaná Tibet hoří!, kterou pořádá česká pobočka nevládní organizace Amnesty International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám