Hlavní obsah

Opava chystá měření nebezpečného azbestu v několika svých budovách

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Opavský magistrát provedl místní šetření a vizuální prohlídky všech svých budov a zjistil, že některé ze staveb obsahují karcinogenní azbest. Radnice proto provede v těchto objektech měření. Jedná se převážně o školy, školky, městské lázně a stacionář. Vedení města upozorňuje, že se jedná o preventivní opatření v souvislosti s výskytem azbestu v Česku.

Foto: Jiří Falout, Právo

Sanace azbestu (ilustrační foto)

Článek

Město tvrdí, že zdraví žádného člověka není v současnosti v ohrožení, jelikož azbest se uvolňuje pouze ve chvíli, kdy se na budovách pracuje, například když se rekonstruují.

„Chceme si však být jisti, že nikde nedojde k žádnému ohrožení lidí. Nyní proto zjišťujeme, která firma a za jakých podmínek by nám měření v městských budovách provedla. Pokud se však někde prokáže, že azbest uniká, tak budeme okamžitě situaci řešit,“ sdělil Právu náměstek opavského primátora Daniel Žídek (ČSSD).

Špatné rekonstrukce

Měřit se například bude v budově denního stacionáře Mraveneček, které provozuje zdejší charita, či v městských lázních. Zde je totiž fasáda tvořená osinkocementovými deskami.

Měření se uskuteční také v Základní škole Komárov, kde kvůli nátěrům již nelze přesně zjistit, zda jsou zde stále obsaženy azbestové desky. Stejná situace je i u objektu v zahradě Azylového domu pro matky s dětmi na Rybářské ulici. Azbest by mohl být eventuálně také ve fasádě skladových budov dvou mateřských škol Sadová a Zborovská,“ vypočítávala 1. náměstkyně opavského primátora Pavla Brady (Nez.). Dodala, že v těchto případech jde naštěstí o prostory, kde se děti nepohybují, a město navíc počítá s tím, že je zlikviduje.

Problém s azbestem mají školní a jiné budovy kvůli obyčejnému zateplování a výměně oken. Při některých neopatrných rekonstrukcích se totiž z boletických panelů, které se na výstavbu objektů používaly v 70. a 80. letech minulého století, začala uvolňovat azbestová vlákna, která jsou zdraví škodlivá.

Uzavřená tělocvična v Českém Těšíně

V Moravskoslezském kraji je kvůli zjištěnému azbestu a dalším problémům uzavřená tělocvična českého gymnázia v Českém Těšíně. Karcinogenní azbest zde našli ve vnějším plášti sportovního objektu, ve stropě pak objevili jinou rakovinotvornou látku. Ředitel gymnázia Tomáš Hudec vidí jedinou šanci ve zbourání tělocvičny a postavení nové.

Potíže s nebezpečným azbestem mají také už nějakou dobu na školách na Českobudějovicku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám