Hlavní obsah

ČSSD vytočil návrh na zmrazení důchodů, hrozí pokusem o shození vlády

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie hrozí vládě Petra Nečase (ODS) dalším hlasováním o nedůvěře. Impulsem se stal plán na zmrazení důchodů a další zvýšení DPH. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka pokus shodit kabinet podporuje, nápad chce prosadit příští týden v pátek na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě. Pokud by ČSSD uspěla, chce spojit předčasné volby do Sněmovny s těmi podzimními do Senátu a krajů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Navrhnu politickému grémiu a předsednictvu ČSSD, aby požádaly poslanecký klub ČSSD v Poslanecké sněmovně o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. V případě, že by bylo takové hlasování úspěšné, podpořila by ČSSD rychlé konání nových voleb, které by se mohly uskutečnit společně s volbami do krajů a Senátu v říjnu letošního roku,“ uvedl v úterý Sobotka s tím, že takové hlasování by se mělo konat co nejdříve.

O dalším pokusu shodit vládu už Sobotka hovořil pro úterní vydání Práva. „Osobně se domnívám, že je více než na místě,“ sdělil. Hlasování o nedůvěře má podporu i mezi ostatními špičkami ČSSD. Už před časem Sobotka oznámil, že soc. dem. využije nejednoty vládní koalice k pokusu zkrátit kabinetu funkční období. Nyní se ukazuje, že zmrazení důchodů a další zvyšování DPH naráží na odpor VV.

Toho se snaží ČSSD využít. Sobotka proto v úterý nejmenší vládní stranu vyzval, aby se ke snaze kabinet shodit přidala. Místopředsedkyně vlády a VV Karolina Peake to ale v ČT odmítla. Bez podpory poslanců z koaličních stran přitom nemá sociální demokracie i s komunisty dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě.

Loni ČSSD neuspěla

Předsednictvo soc. dem. se bude Sobotkovým návrhem zabývat příští týden v pátek na rokování v Lidovém domě. O den později jedná nejvyšší orgán soc. dem. mezi sjezdy - ústřední výkonný výbor. V úterý 13. března, kdy bude zahájena schůze dolní komory, pak jedná poslanecký klub ČSSD.

Právě ten může požádat o svolání příslušné schůze Sněmovny, na které by se o osudu vlády rozhodovalo.

ČSSD se naposledy pokusila shodit Nečasovu vládu loni v dubnu. S návrhem na vyslovení nedůvěry neuspěla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám