Hlavní obsah

Na protest proti mozaice se symboly komunismu rozvinuli v Semilech svastiku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily
Aktualizováno

Emoce na hraně zákona vyvolává v Semilech na zdi městem vlastněného domu mozaika s rudou pěticípou hvězdou v lůně srpu a kladiva doplněná citátem "Kdo nezná svou minulost je odsouzen ji opakovat“. Na protest proti mozaice, kterou označila policie za nezávadnou, rozvinula v pátek dvojice demonstrantů na semilském Riegrově náměstí transparent s hákovým křížem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kontroverzní památník v Semilech.

Článek

Proti muži a ženě zasáhla městská a státní policie. „Zadrželi jsme je a předvedli k podání vysvětlení,“ informoval policista Petr Hýsek. Spolu s demonstranty měla policie zadržet i objednaného fotografa.

„Nepochybně se jednalo o akci, o níž byla předem informována některá média. Záznam kamer dokazuje jejich okamžitou přítomnost,“ doplnil šéf městských strážníků Václav Baudys.

Mozaika, kterou po listopadu 1989 nějaký čas zakrýval reklamní billboard, vznikla v 70. letech minulého století. Firma vlastnící reklamu však před třemi lety zkrachovala a bez povolení instalovanou reklamu odstranila. Zastupitelé Semil nakonec rozhodli udělat z odkryté totalitní mozaiky památník.

Mozaika není trestným činem

Mozaiku na Riegerově náměstí policie z podnětu jednoho občana Semil prověřovala, zda nenaplňuje literu trestného činu propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

„Nic takového se neprokázalo,“ potvrdil mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Srp a kladivo představuje podle policie obecný symbol spojení dělníků a rolníků v boji proti nadvládě kapitálu, což byla celé 20. století populární myšlenka socialistického a komunistického hnutí.

Rudá pěticípá hvězda považovaná za symbol komunismu představuje podle policistů symbol svobody používaný včetně červené v různých barevných mutacích i mimo komunistické prostředí.

„V České republice neexistuje žádný seznam zakázaných symbolů, jejichž užití by bylo automaticky trestné,“ tvrdí policejní protokol.

Většinu občanů devítitisícového města léta nechával památník výmluvně připomínající dobu totality zcela klidnými. „Vyžaduje alespoň minimální inteligenci diváka. Jenom nás trochu překvapilo, jaký se kolem toho strhl zbytečný humbuk,“ konstatoval starosta Semil a parlamentní poslanec za TOP 09 Jan Farský.

Reklama

Výběr článků

Načítám