Hlavní obsah

Odvolání Rampuly nebylo podle soudu dostatečně zdůvodněno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud vyhověl žalobě pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, protože návrh na jeho odvolání nebyl dostatečně odůvodněný. V úterý to uvedla vrchní ředitelka kabinetu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) Veronika Ludvíková. Úřad již podle ní obdržel verdikt, kterým soud rozhodnutí o Rampulově odvolání zrušil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

"Soud se domnívá, že důvody, které nejvyšší státní zástupce (Pavel Zeman) formuloval ve svém návrhu na odvolání, nejsou dostatečné na to, aby byl JUDr. Rampula odvolán ze své funkce," uvedla Ludvíková. Podrobnostmi se podle ní nyní zabývají experti ministerstva. Úřadu se prý naopak vyplatila opatrnost při vedení správního řízení, protože podle senátu byla procesní stránka v pořádku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Soud zrušil Pospíšilovo rozhodnutí v pátek. Verdikt nabude právní moci poté, co ho obdrží i Rampula. Ten zatím rozhodnutí soudu podle svých slov neobdržel. „Stále na to čekám, zatím mi nic doručeno nebylo,“ řekl Právu Rampula. Rychlejší průběh doručování ve vztahu k ministerstvu může být dán tím, že úřad na rozdíl od Rampulova právníka využívá internetovou datovou schránku.

Ministr může proti rozhodnutí podat do dvou týdnů od doručení kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek.

Rampula se podle ministerstva dopustil chyb

Pospíšil zbavil Rampulu funkce loni v říjnu. Šéf pražských žalobců podle jeho tehdejšího vyjádření porušil zákon a "ne vždy se choval, aby nevznikaly důvodné pochybnosti o jeho nestrannosti". Zbavit ho funkce tak prý bylo správné nejen z právního pohledu, ale i věcného a morálního.

Rampula podle ministra například pochybil, když vydal své podřízené "řádně neodůvodněný" pokyn, aby se neodvolala v kauze tunelování Investiční a poštovní banky (IPB). Dalším důvodem jeho odvolání bylo to, že ve více případech údajně nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Rampula podal proti svému odvolání žalobu.

Pražské vrchní státní zastupitelství vede od listopadu dočasně Stanislav Mečl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám