Hlavní obsah

Žalobci na Johnem svolaný výbor nepřijdou

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v úterý na mimořádném jednání sněmovního bezpečnostního výboru mají probírat nedávnou hloubkovou prověrku, kterou nařídil dočasně pověřený pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl u podřízených městských žalobců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Problém je, že nejdůležitější aktéři na jednání nedorazí. Pozvání šéfa výboru a předsedy Věcí veřejných Radka Johna totiž odmítl nejen nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale i samotný Mečl. A nedorazí ani šéfka pražského městského zastupitelství Jana Hercegová, která se proti prověrce ostře ohradila.

Ta přitom jako jediná požádala Zemana coby nejvyššího nadřízeného o zbavení mlčenlivosti, ten jí ale jazyk uvolnit odmítl s tím, že státní zástupci nemají co poslancům vysvětlovat. Stejný názor razil i Mečl.

Přijde jen Pospíšil

Justici tak bude na dnešním jednání zastupovat jen šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), ten je ale jako ministr v souvislosti s pozváním od poslanců na rozdíl od žalobců v jiné situaci. „Samozřejmě tam půjdu. Jestliže výbor ministra předvolá, tak se má dostavit, takže tam budu,“ řekl k tomu v pondělí Právu Pospíšil.

Podle svých slov si chce hlavně vyslechnout Johnovy argumenty, proč chtěl klíčové státní zástupce předvolávat.

„Pan John říká, že má argumenty o nestandardnosti nebo nezákonnosti prověrky, kterou realizoval doktor Mečl, a tak doufám, že je má. Pokud ne, tak to vnímám jako velmi citlivé nařčení, které samozřejmě poškozuje celou soustavu státního zastupitelství, a pan John by se měl případně státním zástupcům omluvit,“ podotkl Pospíšil

John již dříve řekl, že hlavním důvodem svolání schůze je snaha posoudit zákonnost postupu obou stran justičního sporu.

Ten dostal nečekané souvislosti minulý pátek, kdy pražský městský soud vrátil do funkce vrchního žalobce Vlastimila Rampulu, kterého na podzim Pospíšil odvolal a na jeho místo dočasně dosadil Mečla.

Ten mezitím na úřadu zatíženém špatnou pověstí nenechal kámen na kameni, provedl tvrdou personální čistku, klíčovým žalobcům prohodil složité kauzy, které předtím nedokázali delší dobu dovést do konce, a zaměřil se prostřednictvím zmíněné prověrky politicky citlivých spisů i na práci podřízených státních zastupitelství.

Zda teď bude Mečlovy razantní kroky znovu přehodnocovat a rušit, nechtěl včera Rampula předjímat. „Musím se nejprve seznámit s aktuální situací a důvody, které ke změnám vedly. Teprve pak můžu rozhodnout o dalším postupu,“ řekl Právu Rampula.

Kdy se do kanceláře pražského vrchního žalobce vrátí, zatím není jasné. Rozhodnutí soudu začne platit v okamžiku doručení jeho písemného vyhodnocení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám