Hlavní obsah

Za nalévání mladým hrozí hospodám zavření

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chutě české mládeže se obracejí. Po růstu užívání drog se mladí vracejí k tradičnímu alkoholu. Vládní činitele to znepokojilo tak, že chystají přísnější postihy hospodských. Ti by za nalévání mladistvým platili nejen vyšší pokuty, ale hrozilo by jim i uzavření podniku až na několik dní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je už připravena novela zákona, která by měla zvýšit finanční tresty hospodským. Zároveň by Česká obchodní inspekce dostala pravomoc v případě častějšího porušování zákona hospodu či bar na několik dní zavřít.

Hospodští se nebudou již moci vymlouvat, že mladí lidé do jejich podniku již přišli podnapilí. „V návrhu zákona bude, že opilost na místě bude stačit k porušení zákona,“ řekl Vobořil Právu.

Dodal, že hospodští budou muset důkladněji zjišťovat, kolik je jejich zákazníkům let.

ČOI je na novou pravomoc připravena. „Jestli v restauracích kontrolujeme poctivost prodeje či seznámení s cenou, tak nebude tolik náročné kontrolovat další věci,“ řekla Právu mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Až třikrát do měsíce

Podle studie z roku 2011, která byla zveřejněna v pondělí, se čeští středoškoláci ve věku šestnácti let oproti situaci před čtyřmi lety častěji opíjejí a méně experimentují s drogami včetně marihuany. Průzkum proběhl v celé Evropě podle jednotné metodiky. V Česku byly dotázány čtyři tisíce studentů 360 škol. [celá zpráva]

Pětina (21,3 %) studentů se přiznala, že se nejméně třikrát do měsíce opije. To podle studie znamená, že skoro každý víkend vypije pět piv nebo pět skleniček tvrdého alkoholu. Přitom v roce 1995 to bylo 13,9 procenta.

Foto: ČTK

Proč je pivo levnější než limonády?

Autor studie Ladislav Csémy poznamenal, že nejúčinnějším nástrojem by bylo zvýšení cen alkoholu. Mladí lidé se podle něj pro alkohol rozhodnou proto, že je levnější než limonáda.

„Lze si položit otázku, proč je půl litru piva obvykle levnější než třetinka coly,“ uvedl Csémy. Dodal, že některé země zákonem stanovily, že nealkoholické nápoje v místech, kde jsou mladí, musí být levnější než alkohol.

Více se opíjejí chlapci. Stále oblíbenější je mezi nimi pivo a tvrdý alkohol. Alespoň šestkrát za měsíc si dá půllitr piva 36,9 procenta či skleničku destilátu 18,8 procenta chlapců. Přitom podle studie z roku 2007 pilo častěji pivo 28,7 procenta a tvrdší alkohol 13,8 procenta chlapců.

Stále více se mezi studenty prosazuje tzv. alkopops, tedy lihovina smíchaná s limonádou. Tu častěji pije desetina chlapců i dívek. Studie také potvrdila, že denně kouří čtvrtina středoškoláků.

Podle Csémyho se téma alkoholu a tabáku opomíjelo, protože vládní politika se zaměřovala hlavně na boj proti drogám. „Přitom kouření je první v tabulce rizikových faktorů pro nemocnost a úmrtnost a pití alkoholu na čtvrtém místě,“ uvedl Csémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám