Hlavní obsah

V ČR žije 420 000 cizinců, nejvíce Ukrajinců a Slováků

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty cizinců v České republice v posledních letech spíše stagnují, přibývá však těch, kteří mají trvalý pobyt. Ke konci roku 2010 v ČR žilo 424 291 cizinců, mezi nimiž převládali Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Tak zní základní zjištění, které v pondělí prezentovaly Český statistický úřad (ČSÚ) a Sociologický ústav Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Vietnamci tvoří třetí největší skupinu cizinců v ČR

Článek

Daniel Chytil z ČSÚ konstatoval, že v ČR žilo na 124 tisíc Ukrajinců, 72 tisíc Slováků a 60 tisíc občanů Vietnamu. Tyto tři národnosti představují 60 procent všech cizinců. Nejčastěji zde mají trvalý pobyt Vietnamci a Ukrajinci.

Data o občanech ze zemí EU nejsou zcela přesná, protože ne všichni jsou při pobytu v ČR evidováni. Cizinci ze států EU tvoří zhruba třetinu všech cizinců. Největší podíl na tom mají Slováci.

Zatímco Ukrajinci jsou nejčastěji usídleni ve velkých městech a jejich okolí, Vietnamců je více v příhraničí s Německem a Rakouskem.

Není bez zajímavosti, že více Ukrajinců než v ČR je pouze v Itálii a Německu. Občané Vietnamu jsou výrazněji zastoupeni pouze v Německu a v ČR.

Yana Leontiyeva z Akademie věd dodala, že cizinci v ČR mají podobnou strukturu vzdělání jako Češi a zhruba 15 procent z nich má vysokoškolské vzdělání. Často prý žijí v odloučení od dětí a jen někteří zde mají i své partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám