Hlavní obsah

NS: Odškodné za pobyt ve vazbě bude nejvýše 1500 korun za den

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Soudy v České republice zatím při rozhodování o odškodňování nemajetkové újmy za neoprávněný pobyt ve vazbě rozhodovaly značně rozdílně. Vysouzené částky se tak případ od případu mohly razantně lišit. Udělat tomu přítrž se rozhodl Nejvyšší soud (NS) a ve sjednocujícím stanovisku Občanskoprávního a obchodního kolegia určil, že adekvátním odškodněním je částka mezi 500 a 1500 korun za den. Právu to potvrdil mluvčí NS Petr Knötig.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

NS při rozhodování o rozmezí vyšel z úrovně odškodnění jednotlivých států v Evropě a životní úrovně v Česku.

„K tomuto rozmezí je však nutno přistupovat pouze jako k orientačnímu s tím, že podléhá toliko úvaze soudu v konkrétním případě, k jaké částce dospěje. NS ji na tomto místě uvedl jen z důvodů zabránění extrémnímu poskytování zcela zjevně neodůvodnitelně nepřiměřeně nízkých či naopak zcela zjevně nepřiměřeně vysokých odškodnění,“ prohlásil Knötig.

Podle NS je třeba zohlednit časové trvání pobytu ve vazbě. Bezprostředně po jejím uvalení se totiž u nevinného člověka dostaví šok, všechny složky každodenního života jsou u něj rozmetány. I několikadenní vazba tak může působit stejně intenzivně jako několikatýdenní neoprávněný pobyt za mřížemi.

Přetrhání rodinných vazeb

„NS má za to, že první dny vazby by měly být odškodňovány vyšší částkou než dny případně následující. S tím souvisí i to, že i když je vazba omezena jen na několik dní, může újma takto vzniklá např. dosud bezúhonné osobě být mnohem intenzivnější, než v jiném případě vazba trvající několik týdnů či měsíců např. osobě v jiných případech trestním odsouzením kvalifikované jako recidivující,“ upozornil Knötig.

Soud ve svém stanovisku upozornil i na to, že při posuzování výše odškodného by měly být brány v potaz také životní podmínky ve vazební věznici či přetrhání rodinných vazeb.

„Popřípadě je třeba zabývat se též dopadem uvalení vazby do profesního života jedince, do jeho společenské pověsti a cti; v tomto ohledu může být popřípadě relevantní i skutečnost, že informace o zatčení a vzetí do vazby a za jakých okolností byla šířena. Samostatným a odlišným nárokem zůstává případná újma na zdraví způsobená protiprávní vazbou,“ zakončil Knötig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám