Hlavní obsah

Nečas s Rathem se poštěkali kvůli Topolánkově komentáři v Právu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Komentář bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka, který vyšel ve středečním Právu, se ve čtvrtek dostal i na jednání Sněmovny. Poslanec ČSSD David Rath se dotazoval premiéra Petra Nečase (ODS), co říká na Topolánkovu kritiku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Toho bývalý premiér označil v textu za absolutně neschopného.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně

Článek

Rath nastoupil na Nečase s dotazem, zda si vědomě drží na postu ministra spravedlnosti neschopného člověka, který likviduje justici, nebo zda je mimo realitu Topolánek, kterého ODS v době, kdy byl jejím šéfem a premiérem, uznávala, respektovala a podporovala. Podle Ratha to dokládá, že ODS je rozpadlá a její členové si jdou vzájemně po krku.

Nečas konstatoval, že komentářovou stránku Práva čte spíše výjimečně, a to tehdy, má-li na ní sloupek Jiří Hanák, jehož textům složil poklonu. Topolánkův komentář prý nečetl. Přitom právě ve středu, kdy vyšel Topolánkův text, byl na téže straně Práva i Hanákův sloupek, který si bral na mušku Nečase a jeho slovní přestřelky s ministrem zahraničí a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. [celá zpráva]

Nečas zdůraznil, že to byl právě Topolánek, kdo z Pospíšila udělal ministra. Expremiér má podle něj právo publikovat své názory. V té souvislosti si rýpl do sociální demokracie: "Já si také nedělám obrázek o ČSSD na základě memoárů jejího bývalého předsedy Jiřího Paroubka a jeho paní."

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Rath: Před pár lety jste mu lezli někam

Ratha odpověď neuspokojila, trval na tom, aby se Nečas vyjádřil k tomu, zda je ministr Pospíšil neschopný řídit svůj resort a nastartoval čistku justice, jak napsal Topolánek.

"To přeci nemůžete odbýt 'Topolánek, kdo to je, nějakej Topolánek, soukromá osoba, před pár lety jsem mu lezl někam, teď už je to nějakej Topolánek, kterej mě nezajímá'," pronesl Rath s tím, že takové hodnocení současného ministra od bývalého premiéra je vážná věc.

Nato mu Nečas doporučil, ať se obrátí přímo na Topolánka, že mu rád poskytne adresu, na kterou mu může dotazy zaslat. "Při svém příslovečně vřelém vztahu k vám osobně vám určitě rád odpoví," dodal s pobavením Nečas, který si jako sněmovní matador slovní přestřelky Ratha s Topolánkem pamatuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám