Hlavní obsah

Advokátní komora nepřípustně zasáhla do procesu, zlobí se Samková

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokátka Klára Samková, která zastupuje útočníky v kauze mačetového útoku v Novém Boru, se velmi zostra pustila do vedení České advokátní komory (ČAK). Rozzlobilo ji, že ČAK skrze média vyjádřila pochybnosti nad jejím postupem v rámci obhajoby, čímž měla poškodit v očích veřejnosti nejen ji, ale i její klienty. Hájí se, že žádný předpis neporušila, a pokud ano, pak je mezi právníky v Praze, Brně a Plzni polovina recidivistů.

Foto: Archiv, Právo

Klára Samková

Článek

Samková se ujala obhajoby pětice Romů obviněných z mačetového útoku v Novém Boru. Podle ní se řada událostí popsaných v médiích nikdy nestala a obvinění padlo na společenskou objednávku. Vyzvala také veřejnost, aby jí s obhajobou pomohla, obrátila se i na studenty. Materiály z případu chce zveřejňovat na webu.[celá zpráva]

Tím si ale proti sobě poštvala ČAK, která vyrukovala s argumentem, že do spisu nemůže nikdo kromě právníka nahlížet. Kontrolní rada má prověřit, zda Samková nepostupuje v rozporu se zákonem o advokacii a s jinými právními a stavovskými předpisy, uvedla na dotaz Práva ČAK.

ČAK zasáhla do obhajoby, poškodila mne v očích veřejnosti a zpochybnila obhajobu mých klientů, a tak nepřímo i je.
Klára Samková

Samkovou zejména rozčílilo, že ČAK vyjádřila veřejně svůj názor bez jakékoli znalosti věci a bez jejího vědomí. „Telefon do mé kanceláře je uveden i v matrice ČAK a na webových stránkách ČAK, můj osobní mobil je velmi dobře dostupný. Nezmiňuji ani, že moje kancelář je od sídla ČAK volnou chůzí cca 20 minut, takže kdyby někdo skutečně po objektivních informacích toužil, bylo by velmi snadné, v případě, že by nastal kompletní black out v kombinaci s vyschnutím ropy a kolapsem MHD, ke mně dojít,“ uvedla Samková v otevřeném dopise.

„ČAK pouze zpochybnila můj způsob obhajoby a moje právo vést obhajobu určitým způsobem. Touto svojí činností ČAK dle mého názoru nepřípustným způsobem zasáhla do obhajoby, čímž mne poškodila v očích veřejnosti a zpochybnila obhajobu mých klientů, a tak nepřímo poškodila i je,“ zdůraznila Samková.

Připustila, že s ní na případu pracuje deset studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy, jeden IT odborník a spolupracuje i s jedním občanským sdružením. Všichni se ale zavázali mlčenlivostí.

"Polovina kanceláří je na zavření"

Ohradila se proti tvrzení ČAK, že do spisu mohou nahlížet jen advokáti a advokátní koncipienti. „Pak je na zavření dle mého odhadu tak polovina pražských, brněnských a plzeňských advokátních kanceláří, neboť všude tam studenti právnických fakult pracují, stejně jako studenti dalších vysokých škol,“ kritizuje Samková.

Se stejnou logikou by pak podle ní měly být zrušeny i organizace typu Liga lidských práv, Ekologický právní servis, Nadace Tolerance, Šalamoun, Sdružení za práva rodičů a dětí, ROSA – organizace na pomoc obětem domácího násilí, Bílý kruh bezpečí, Český helsinský výbor apod.

Ani zveřejňování materiálů na internetu není porušením žádných předpisů, tvrdí dále Samková. „Mohu zvědět konkrétně, kterých přepisů??? Žádný z dokumentů související s vyšetřováním nepodléhá jakémukoliv režimu utajení. Všichni obvinění s tímto postupem souhlasí. Zbývá tedy zákon na ochranu osobních údajů. Nepředpokládám, vážený pane předsedo, že byste i Vy osobně předpokládal, že bych se po osmnácti letech výkonu advokacie dopustila takového právního pochybení, abych neodstranila z dokumentů veškeré citlivé údaje,“ napsala Samková šéfovi advokátní komory Martinu Vychopňovi.

Pořád čeká na zprávu

Dodala, že v nejbližších dnech očekává omluvu ze strany ČAK, poznamenala však také, že zatím jí nebylo oficiálně sděleno nic, co by se týkalo pochybností ČAK vůči jejímu postupu. „Čekala jsem tři dny, jestli mi dopisem, faxem, e-mailem, telefonem, kouřovými signály, indiánským poslem či jakýmkoliv jiným způsobem nepřijde jakákoliv zpráva z ČAK vysvětlující její jednání, nebo naopak dožadující se vysvětlení ode mne. Nestalo se tak,“ uvedla.

Na závěr vyzvala Vychopně, aby zatrhl dosavadní jednání ČAK, které chápe jako mediální kampaň vůči její osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám