Hlavní obsah

Policie mě podvedla, stěžuje si utajený svědek z kauzy Bártova uplácení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tomáš Jánský, který figuruje jako utajený svědek ve vyšetřování kauzy údajné korupce šéfa poslanců VV Víta Bárty, se obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a státní zastupitelství. Policisté, kteří kauzu vyšetřují, prý zveřejnili jeho osobní informace, čímž jej vystavili ohrožení. Ve středu to uvedl jeho advokát Jaroslav Radil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV), jehož policie podezřívá z poskytování úplatků

Článek

Jánský figuruje v policejním spisu, podle kterého se Bárta snažil podplatit tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Kriminalisté předsedu poslaneckého klubu Bártu a nyní nezařazeného poslance Škárku navrhli 9. ledna postavit před soud za korupční trestné činy. [celá zpráva]

O několik dní dříve však již média zveřejnila informace z tajně pořízeného rozhovoru, ve kterém Škárka přiznává, že se proti Bártovi postavil, aby vyvolal puč uvnitř nejmenší vládní strany a napomohl jejímu konci v koalici. Druhým člověkem byl podle Bárty právě Jánský - dlouholetý dodavatel bezpečnostní firmy ABL.

O odtajnění identity se dozvěděl náhodou

Podle Radila se Jánský obrátil loni v září na policii s tím, že má informace ohledně Bártovy kauzy. Požádal však, aby kriminalisté nezveřejnili jeho identitu do doby, než bude pod svým jménem vypovídat. "K tomu však již nedošlo a policejní vyšetřovatelé po krátké době utajení a přes osobní příslib ochrany identity, bez jakéhokoliv varování a upozornění jeho identitu odtajnili a zpřístupnili osobní údaje v otevřené části trestního spisu," uvedl advokát.

Jánský se podle právníka dozvěděl o tom, že jsou jeho údaje přístupné, až 6. ledna, tedy až tři měsíce poté, co je policie odtajnila. Dozvěděl se prý také, že byl odposloucháván v souvislosti s prověřováním náměstka policejní protikorupční jednotky Jiřího Veselého. Na toho se Jánský původně se svými informacemi obrátil.

Příspěvky za loajalitu

Předseda poslanců VV dal podle výpovědí svých bývalých spolustraníků poslankyni Kočí půl miliónu korun, ve Škárkově případě šlo o 170 000 korun. Škárka počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 měsíčně dostával 55 000 korun za loajalitu. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Kriminalisté navrhli obžalovat Bártu z podplácení a Škárku z přijetí úplatku. Údajně totiž část peněz použil. Šéfovi poslanců Věcí veřejných hrozí v případě odsouzení až šestileté vězení, Škárkovi až tříletý trest nebo zákaz činnosti. Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze půjčil.

Reklama

Související články

U soudu se obhájím, prohlašuje Bárta

Vít Bárta obžalobou své osoby nemá problém. Naopak. „Jediný způsob, jak se obhájit, je, aby kauza skončila u soudu,“ řekl v pondělí Právu s tím, že stejný...

Výběr článků

Načítám