Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat Bártu a Škárku kvůli uplácení

Právo, Novinky, rav, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie v pondělí navrhla obžalovat šéfa poslanců VV Víta Bártu a exposlance VV Jaroslava Škárku. Bártu podezřívá z podplácení, Škárku z přijetí úplatku. Právu to potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

Podle jeho slov navrhla policie obvinit Bártu z podplácení, kterého se měl dopustit v případě Kristýny Kočí a Škárky. Toho policie navrhuje obvinit z přijetí úplatku. Kočí mezi obviněnými nefiguruje, neboť celou záležitost oznámila policii.

O podání obžaloby rozhodne podle Ibeheje státní zastupitelství v Praze 5.

Kočí i Škárka Bártu obvinili loni v dubnu z toho, že jim za "loajalitu" poskytoval finanční dary. Kočí prý od Bárty dostala půl miliónu korun.

Oba poslanci byli vzápětí vyloučeni z VV a ve Sněmovně působí jako nezařazení. Bárta v souvislosti s případem opustil post ministra dopravy.

Peake: Zatím platí presumpce neviny

Místopředsedkyně véčkařů a vlády Karolína Peake se k návrhu na obvinění svého stranického kolegy odmítla na dotaz Práva vyjádřit.

„Nepřísluší mi vyjadřovat se k živému vyšetřování, či k rozhodnutí o obžalobě. Postup je na státním zastupitelství a případně na soudu. Zatím zde platí presumpce neviny,“ uvedla prostřednictvím SMS.

Šéf VV Radek John ve vysílání ČT uvítal, že se celá věc dostala před soud a bude veřejně projednána. Připomněl rovněž to, že Kočí měla lhát při vyšetření na detektoru lži. [celá zpráva]

Bárta se už měl dávno poroučet, míní opozice

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier považuje návrh na obvinění Bárty za završení sledu událostí. Podle Dienstbiera založil Bárta Véčka jako podnik s cílem inkasovat provize z veřejných zakázek a ovlivňovat ekonomické dění. Kauze případného uplácení proto považuje jen za vrcholek celého ledovce korupční povahy VV. „Myslím, že pan Bárta měl skončit v politice dávno,“ soudí Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna vydala Bártu a Škárku ke stíhání

Poslanci v úterý vydali ke stíhání šéfa poslanců VV Víta Bártu a jeho někdejšího stranického kolegu Jaroslava Škárku. Bártu policie podezřívá z poskytnutí...

Výběr článků

Načítám