Hlavní obsah

Deště zvednou hladiny řek, na horách se budou tvořit závěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr a vytrvalé sněžení v sobotu zkomplikují cestování, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na většině území by ale měly panovat teploty nad nulou a meteorologové vydali výstrahu také před povodněmi. Upozornění platí od dnešního odpoledne do pondělního poledne.

Článek

„Kolem tlakové níže nad Pobaltím k nám bude nadále proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu. V silném severozápadním proudění se budou na celém území vyskytovat srážky, na horách sněhové, v nižších polohách se budou střídat srážky dešťové a smíšené,“ uvedl ČHMÚ.

Během soboty a neděle napadne na horách deset až třicet centimetrů nového sněhu. Hrozí při tom nebezpečí, že silný vítr rozfouká sníh po silnicích, na kterých se budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Výstraha se týká především vyšších poloh od 600 metrů nad mořem.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
Sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.
Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy.
Na horách sledovat informace Horské služby a dodržovat jejich pokyny.
Sledovat vývoj hydrologické situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).

Podle meteorologů voda na většině toků opadá, přesto mohou místy hladiny řek a potoků stoupat. „Vlivem dotoku mírně stoupají některé dolní úseky toků, zejména v povodí Berounky. Zpočátku očekáváme mírné poklesy, na toku Berounky mírné vzestupy,“ varuje ČHMÚ.

Meteorologové předpokládají, že na některých tocích ještě v sobotu vyhlásí první povodňový stupeň bdělosti, v neděli by ráno či dopoledne by ale už mohla platit pohotovost. „Na Radbuze nelze vyloučit dosažení třetího stupně povodňové aktivity - ohrožení,“ dodává ČHMÚ.

Stupně výstrahy v jednotlivých krajích
Sněhové jazykyKarlovarský kraj, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočina, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský
ZávějeKarlovarský kraj, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský
Povodňová bdělostJihočeský kraj
Povodňová pohotovostStředočeský kraj, Plzeňský

Reklama

Výběr článků

Načítám