Hlavní obsah

Dobeš otočil, uvažuje o zrušení tendru na právní služby za 99 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) zvažuje, že zruší tendr na právní služby, za něž by měl resort zaplatit 99 miliónů korun. Důvodem je podle něj to, že se změnily potřeby ministerstva. Ministr chtěl nechat prověřit administraci evropských dotací. Dobeš to uvedl na pondělní tiskové konferenci, na níž představil i záměr reformy regionálního školství.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Podle Dobeše není cena za právní služby přemrštěná, za hodinu právních služeb prý v soutěži získali cenu 590 až 2500 korun. Kvůli chybám hrozí ministerstvu pozastavení čerpání v programu EU s rozpočtem 53 miliard korun.

Ministr přišel s prohlášením poté, co se v médiích objevily informace, že za hodinu chce najaté firmě platit přes 10 000 korun. Dobeš to odmítl, 99 miliónů prý byla částka určená na zaplacení 33 000 hodin právních služeb, tedy nejvýše 3000 korun za hodinu. V původních požadavcích k zakázce se přitom hovořilo o 10 800 hodinách.

Zakázka prý ale bude možná stejně zrušena, protože se změnily potřeby úřadu. Namísto jedné obří zakázky by se prý nyní ministerstvu hodilo spíš více malých. Úřad má přitom samostatné právní oddělení.

Reforma regionálních škol

Dobeš představil i reformu regionálního školství. Počítá mimo jiné s tím, že školy budou dostávat peníz nikoliv podle počtu žáků, ale podle efektivního zaplnění tříd. Na nezaplněné třídy by musely obce doplácet.

Dobeš odmítl, že by se jednalo o apriorní rušení škol, ale chce, aby byly otevírány třídy, které budou optimálně zaplněny.

Nový systém také počítá se sjednocením plateb za žáky jednotlivých typů škol. Nyní totiž peníze od ministerstva přerozdělují kraje, a často tak podle ministerstva dotují slabé školy na úkor dobře fungujících.

Jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) ve vysílání České televize záměr ministerstva odmítl. Vadí mu mimo jiné to, že by o problematice sítě škol, za níž je odpovědný kraj, rozhodoval úředník ministerstva, který nezná regionální problematiku. Podle Haška navíc návrh zvýhodňuje soukromé školy a je nevýhodný pro učební obory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám