Hlavní obsah

Policie našla další podezřelé toky peněz v kauze Promopro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie ve sporné zakázce pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU objevila další podezřelé peněžní toky, informoval v pátek server Euro.cz. Vyšetřovatelé neprověřují pouze cestu 135 miliónů, které údajně skončily v Rakousku na účtu britské firmy, ale také 116 miliónů, které prý někdo vybral v průběhu roku 2009 v hotovosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Článek

Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství však zjištění serveru s ohledem na probíhající vyšetřování odmítla komentovat.

Podle serveru policie při vyšetřování přišla na další podezřelý tok peněz od subdodavatele Promopra, firmy NWDC, který při svém šetření Finanční analytický útvar (FAÚ) nestihl zdokumentovat. Od března 2009 bylo do ledna 2010 vybráno z několika účtů u Komerční banky, ČSOB a České spořitelny na pobočkách v Kladně, Šumperku a dalších městech zhruba 116 miliónů. Byly to peníze, které NWDC přeposílala po platbách od firmy Promopro dalším společnostem, napsal server.

S odkazem na zjištění policie Euro.cz také uvedlo, že peníze byly vybrány z účtů firem Pekstav, Aevin Group, Hitron a KOM-Forest. Výběrčími pak prý byli Roman a Ondřej Pekarovičovi (první dvě firmy), Pavel a Aleš Girstlovi z Hitronu a Ivan Komárek z KOM-Forest.

Dosud se hovořilo o sporných 240 miliónech

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 miliónů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Trestní oznámení kvůli zakázce podalo MF, podle kterého je sporné plnění asi 240 miliónů. Z toho asi 135 miliónů korun údajně skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak podle MF odcházely na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo bývalý podřízený ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Libor Veverka, který je podle MF i verdiktu soudu nepochybně propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Vondra, který měl organizaci českého předsednictví na starosti, se pokládá za nevinného a odmítá z veřejných funkcí odstoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám