Hlavní obsah

Svaz vozíčkářů čelí exekuci na 1,5 miliónu

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS), jehož členy jsou především vozíčkáři, čelí exekuci ve výši bezmála 1,5 miliónů korun. Tyto peníze podle rozsudku soudu dluží Českému svazu tělesné výchovy (ČSTV). Vyplývá to z exekučního příkazu, který letos v říjnu vydal soudní exekutor Juraj Podkonický a jejž má Právo k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle informací Práva je důvodem exekuce to, že svaz postižených sportovců dostal od svazu tělesné výchovy dotaci, využil ji sice k danému účelu, ale už ji podle ČSTV průkazně nevyúčtoval. Svaz tělesné výchovy chtěl peníze zpět, ty ale nedostal, a tak podal žalobu.

Tato suma je přitom pro svaz tělesně postižených, jenž je občanským sdružením se zhruba třemi tisíci členy, nad jeho možnosti a znamená obstavení účtu v bance. Měsíc co měsíc mu naskakují úroky z prodlení a odměny pro exekutora.

Samotný dluh vzniklý od května 2005 do března 2009 zatím činí 911 tisíc korun, k tomu úroky z prodlení přes 308 tisíc korun (8,8 % ročně), náklady na právníka 34 tisíc korun, odměna exekutorovi přes 188 tisíc korun, náhrady jeho výdajů ve výši 3500 korun a DPH přes 38 tisíc korun.

Proti rozsudku se odvolali

Jan Nevrkla, který předsedal ČSTPS v době, kdy problém vznikl, s nařízenou exekucí nesouhlasí: „Bylo proti ní podáno odvolání, čekáme na jeho výsledek a pevně věříme, že všechny odpovědné osoby v organizacích sportu a na ministerstvu školství se v novém roce chopí své odpovědnosti a začnou vyrovnávat všechny újmy způsobené svazu tělesně postižených sportovců dlouholetou diskriminací a nefinancováním.“

Celá kauza je podle Nevrkly „jedním z přímých důsledků neoprávněného upírání členství ČSTPS v Českém paralympijském výboru“.

Případy, kdy exekuci čelí i občanské sdružení, jsou v Česku poměrně ojedinělé. Ministerstvo spravedlnosti nezaznamenalo nárůst exekucí na občanská sdružení, spolky, zájmové či sportovní svazy. „S tímto druhem exekucí, ve kterých sdružení, svazy a obdobné spolky figurují coby povinní, se setkáváme velmi zřídka,“ potvrdil Právu David Tala z Exekutorského úřadu Přerov.

Na otázku, zda může exekuce postihnout i majetek dalších sdružení, pokud je sdružení členem nějaké zastřešující organizace, reagovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková s tím, že vyloučeno to zcela není, ale záleží na několika klíčových právních okolnostech.

„Podle ustanovení § 36 odst. 3) exekučního řádu lze provést exekuci proti jinému, než kdo je v rozhodnutí soudu o nařízení exekuce označen jako povinný, jen jestliže je prokázáno, že na něj přešla povinnost. Pokud je povinné občanské sdružení členem některé zastřešující organizací, jde o otázku stanov, případně jiného titulu, podle kterého by došlo k přechodu povinnosti,“ dodala Palečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám