Hlavní obsah

Uhynul Bohouš, hvězda zookoutku v Kroměříži

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Pavián Bohouš, oblíbený obyvatel zookoutku v Podzámecké zahradě v Kroměříži, uhynul na srdeční slabost. Novináře o tom v pátek informovala Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pavián Bohouš patřil k vyhledávaným atrakcím v zookoutku Podzámecké zahrady v Kroměříži. V pátek přišla z Kroměříže zpráva, že Bohouš uhynul na srdeční slabost.

Článek

„Úhyn oznámil ošetřovatel zvířat ve středu,“ sdělila Šnajdarová.

„Celé generace nejen kroměřížských občanů považují za samozřejmé, že k procházkám v Podzámecké zahradě patří i návštěva zookoutku, kde po desetiletí nad všemi ostatními zvířaty dominoval pavián. Bohouš se do Podzámecké zahrady dostal jako mládě asi před 18 lety z liberecké ZOO a nahradil tak paviána Tondu. Návštěvníci mohli paviána obdivovat po celý rok, protože i v zimních měsících pobýval ve venkovní kleci,“ uvedla Šnajdarová.

Bohouš byl hravý, rozverný a občas trochu divoký. Jeho nejoblíbenější hračkou, se kterou si dokázal vyhrát celé hodiny, byla nafukovací asi 30 centimetrů dlouhá kost.

Nebyl ani nijak vybíravý v jídle. Jeho potravou bylo pečivo, ovoce, zelenina a tepelně upravené maso. Přednost však dával sladkostem a různým oříškům, takže když se v rodině ošetřovatele pekl koláč, jeden díl patřil Bohoušovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám