Hlavní obsah

Azbestové prázdniny mohou zažít i děti z Moravskoslezského kraje

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Azbest ohrožuje i školy na severu Moravy a ve Slezsku. S touto informací přišla Česká školní inspekce. Podle ní má s azbestem v Moravskoslezském kraji problém minimálně 28 škol. Právu tuto informaci sdělila mluvčí kraje Šárka Vlčková s tím, že krajský úřad však nemá k dispozici kompletní seznam těchto 28 škol. Měření azbestu však již probíhá v českotěšínském gymnáziu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) nabídl pomoc

Článek

„V současnosti víme o jedné mimořádné události na střední škole, kterou zřizujeme. Je to gymnázium v Českém Těšíně, kde nyní probíhá měření kvality ovzduší v tělocvičně. Zjišťuje se, kolik je zde přítomno azbestu. Podle dostupných informací je však zde situace lepší než ve školách na Českobudějovicku, jelikož se azbest z budovy vylučuje směrem ven a ne dovnitř. To však musí potvrdit další kontroly,“ informovala krajská mluvčí s tím, že v případě, že se problémy potvrdí, je kraj připravený provést případná mimořádná opatření.

Mluvčí ministerstva školství Patrik Kubas v úterý odpoledne Právu odmítl dát k dispozici adresy moravskoslezských škol, kterých se problém s azbestem týká. „Nechceme školy vystavit mediálnímu tlaku. Pan ministr se sejde se zřizovateli škol a hlavním hygienikem a společně naplánují další postup. Nelze však v tuto chvíli říct, jaké kroky na jaké škole a v jakém časovém horizontu budou provedeny,“ zdůraznil Kubas.

Problém s azbestem mají školní budovy kvůli obyčejnému zateplování a výměně oken. Při některých neopatrných rekonstrukcích se totiž z boletických panelů, které se na výstavbu objektů používaly v 70. a 80. letech minulého století, začala uvolňovat azbestová vlákna, která jsou zdraví škodlivá. Problémy s azbestem mají už nějakou dobu na školách na Českobudějovicku, kde dokonce mají někteří školáci i azbestové prázdniny.

Vláda by mohla pomoci

„Česká školní inspekce veškeré informace dala již k dispozici ministerstvu školství, které nyní situaci řeší nejen na severu Moravy a ve Slezsku, ale i v dalších částech republiky. My jsme do škol rozeslali dotazníky, díky nimž jsme zjistili, kde by problémy s azbestem mohly hrozit. Nyní je to již v kompetenci ministerstva školství,“ vysvětlil mluvčí České školní inspekce Libor Vacek.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) před pár dny uvedl, že pokud bude škol, kde se vyskytne problém s azbestem, více, požádá vládu o mimořádné peníze a nabídne jim finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám