Hlavní obsah

Čekali jsme to horší, říkají žáci po cvičném testování 5. a 9. tříd

Právo, Marek Přibil, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na 104 základních škol a nižších gymnázií si v úterý poprvé vyzkoušely plošné testování v 5. a 9. třídách. Od devíti hodin začali žáci vyplňovat na školních počítačích testy z češtiny, matematiky a angličtiny. Páťáci, deváťáci i učitelé ze školy v Hluboké nad Vltavou se shodli, že testy nebyly nijak těžké.

Foto: Jiří Falout, Právo

Žáci hlubocké základní školy při testu z češtiny

Článek

„Čekal jsem, že to bude horší. Překvapila mě jenom otázka na osu souměrnosti. Tu jsem nevěděl, a to byla i moje jediná chyba,“ řekl Právu Tomáš Sekyra z 5. A poté, co dokončil test z matematiky.

„Přesně jsem pochopila, na co se nás ptají. Bylo to zcela bez problémů. Osobně jsem to čekala skutečně těžší. Nakonec jsem neměla ani jednu chybu,“ sdělila Linda Homporová z 5. A. Na srovnávací testy se neučila, ani se předem nebála. „Shodli jsme se tady všichni, že angličtina bude pro nás asi nejhorší,“ dodala dívka.

Deváťáci psali od devíti hodin test z českého jazyka. „Není to těžké. Je potřeba ale, aby se žáci učili a pořádně si přečetli otázku. Při jejím zodpovězení pak musí myslet,“ zhodnotila test třídní učitelka hlubockých deváťáků Milena Horníková.

564 bonbónů mezi 12 dětí

Od 09:00 začali psát žáci pátých tříd test z matematiky. Ve 12 úlohách řešili například, kolik dětí si může rozdělit 564 bonbónů tak, aby každé dostalo nejméně 12 bonbónů a ani jeden bonbón nezůstal. V dalších vyučovacích hodinách následoval test z češtiny pro žáky devátých tříd a z angličtiny pro páté ročníky.

Testování bude pokračovat i ve středu. Páťáci budou psát písemku na počítači z českého jazyka a deváťáci z matematiky a angličtiny.

Výsledky jsou hned

„Výsledky dostanou během chvíle zpátky na monitory,“ řekl Libor Vacek z České školní inspekce, která testování pořádá. Na všech školách by mělo být testování spuštěno v roce 2014.

Testování zatím nemá ověřovat znalosti žáků, jde jen o technickou prověrku. Další generálka se uskuteční na jaře 2012 a 2013. To už by měly být vytvořeny i testy z němčiny a francouzštiny.

V budoucnu by měli školáci, kteří dopadnou v jazykových testech výjimečně dobře, dostat zdarma mezinárodní jazykové certifikáty. Testovat se bude i takzvané klima školy, tedy to, jaká je tam atmosféra a jak se tam děti a rodiče cítí.

Roční provoz vyjde na šest miliónů korun, jen vytvoření systému na testování ale bude stát 92 miliónů korun.

Podle odpůrců povedou testy jen k biflování požadovaných znalostí. Výzvu k bojkotu plošného testování už podepsalo téměř 2000 lidí.

Anketa

Souhlasíte s plošným testováním žáků 5. a 9. tříd?
Ano
55,4 %
Ne
44,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4019 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám