Hlavní obsah

Tejc vystřídal Sobotku v čele poslanců ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým šéfem poslaneckého klubu ČSSD byl v úterý zvolen dosavadní místopředseda zákonodárců Jeroným Tejc. Ve funkci nahradil stranického lídra Bohuslava Sobotku, který na post předsedy klubu rezignoval. Sobotka krok odůvodnil tím, že nechce spojovat obě funkce. Příští rok se také chce soustředit na krajské a senátní volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc vystřídal ve funkci šéfa soc. dem. poslanců Bohuslava Sobotku.

Článek

Tejc, který byl jediným kandidátem, získal na jednání klubu podle zjištění Práva 48 z 51 hlasů. Nově zvolený předseda poslanců následně výsledek volby potvrdil. Tejc sice v rámci ČSSD patří do Sobotkova tábora, podporu mu ale vyslovili i příznivci prvního místopředsedy strany Michala Haška.

„Je to dobrá politická dohoda,“ komentoval v úterý Tejcovu kandidaturu na Facebooku místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach.

Odchodem z šéfovského postu v klubu přišel Sobotka o příplatek k poslaneckému platu ve výši 32 100 korun. Jako lídr poslanecké frakce pobíral celkově bez náhrad 89 tisíc korun měsíčně. Pokud se Sobotka stane místo Tejce šéfem sněmovního mandátového a imunitního výboru, jak se uvažuje, bude pobírat s příplatkem za vedení výboru o něco méně, 78 700 tisíc měsíčně bez náhrad.

Není ale jisté, že bude Sobotka do této pozice zvolen. Vládní koalice má totiž ve výboru i v celé Sněmovně většinu, a pokud se proti tomu postaví, Sobotka bude mít smůlu. Šéf ČSSD sice přijde o peníze, ale nikoliv o přednostní právo vystupovat na jednání Sněmovny. Schválená novela jednacího řádu totiž toto právo rozšířila i na předsedy stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám