Hlavní obsah

Vraťte 417 miliónů, žádá Brusel ústeckou Krajskou zdravotní kvůli čachrům s dotací

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústecká Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic patřících Ústeckému kraji, musí na základě rozhodnutí Evropské komise vrátit 417 miliónů korun, které dostala v roce 2008 jako dotaci na nákup zdravotnické techniky. Proti sankci se může ale ještě odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Evropská komise o požadavku v úterý informovala v dopise Regionální radu regionu soudržnosti Severozápad, která rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji.

"Komise požaduje, aby byl vůči Krajské zdravotní uplatněn odvod, tedy krácení dotace. Sankce musí být vyměřena ve výši 100 procent poskytnuté dotace," uvedl Jiří Červinka, který je pověřen řízením Úřadu Regionální rady.

Nemocniční společnost se může ještě pokusit rozhodnutí zvrátit. „Proti sankci se následně Krajská zdravotní bude moci odvolat u Ministerstva financí nebo požádat o její částečné prominutí Regionální radu,“ dodal Červinka.

Předražení o 31 miliónů

Společnost Krajská zdravotní dostala v roce 2008 z ROP Severozápad dotace na přístrojové vybavení nemocnic 417 miliónů korun. V říjnu udělil společnosti kvůli zakázce pokutu 700 000 korun Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Již dříve jí udělil dvě pokuty za celkem 900 tisíc korun. Loni kvůli plýtvání veřejnými prostředky při nákupech zdravotní techniky podalo ministerstvo financí trestní oznámení. Jeho audit odhalil, že nákupy byly předražené až o 31 miliónů korun. Krajská zdravotní předražení popírá, audit prohlásila za účelový a zkreslující.

Ministerstvo financí letos v březnu dočasně zastavilo proplácení projektů z ROP, protože ředitel úřadu Petr Kušnierz byl spolu s dalšími lidmi obžalován z přijímání úplatků v souvislosti s přidělováním dotací. Soud se bude jeho případem zabývat 14. prosince.

Všechny projekty byly několikrát kontrolovány výborem regionální rady, který neshledal žádné pochybení.
Šéf představenstva Krajské zdravotní

Společnost patří Ústeckému kraji a hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) si je jistá, že vedení Krajské zdravotní využije všech možností, aby společnost nemusela platit pokutu ve vyměřené výši. „Situací se bude zabývat představenstvo společnosti a rada kraje jako akcionář mu uloží, aby k tomu na nejbližším jednání zastupitelstva podalo informaci. Uděláme maximum proto, aby zdravotní péče pro občany Ústeckého kraje zůstala zachovaná,“ uvedla Vaňhová.

Krajská zdravotní není na eventuální vracení peněz připravena, tvrdí, že nic nesprávného neudělala, a proto možnost vracení považuje za absurdní. „Krajská zdravotní není společnost, která by se čehokoliv dopustila. Všechny projekty byly několikrát kontrolovány výborem regionální rady, který neshledal žádné pochybení,“ uvedl předseda představenstva Radek Scherfer.

„Úřad regionální rady v tom s námi byl od začátku, chodili jsme tam pro rady a všechny projekty nám několikrát kontrolovali,“ dodal ředitel společnosti Eduard Reichelt s tím, že si neumí představit, že by vůbec společnost nějaké peníze vracela. Vracení peněz by ale znamenalo zcela jistě pro společnost obrovské potíže, její vedení ale nechtělo dopředu spekulovat, jaké následky by to mohlo přinést.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám