Hlavní obsah

Romy ve Vimperku hlídali před radikály policisté

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vimperk
Aktualizováno

Desítky policistů uchránily asi dvacítku Romů z Vimperka před větším konfliktem s radikály. Takhle se pouze dočkali na mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) na vimperském náměstí Svobody několika ostrých urážek, ale nikdo z mladíků, kteří byli maskovaní šátky, se k nim před zraky mužů z pořádkové jednotky přiblížit netroufl.

Projev předsedy DSSS narušovaly nadávkyVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na shromáždění dorazila po jedné hodině odpoledne asi třicítka členů DSSS a dalších 250 lidí. Zatímco představitelé DSSS se omezili pouze na projevy politického charakteru, skupinka asi desíti radikálních přívrženců se nebála ostřejších slov, když volali na Romy, například: „Ty černá špíno,“ a podobně.

„Právě muže z této skupinky jsme na akci zkontrolovali a budou předvoláni k vysvětlení,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Mezi přihlížejícími bylo asi celkem osmdesát radikálů, kteří si však nic nedovolili, také protože celé město bylo obšancované policisty.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Členové DSSS se omezili na radikální projevy.

„Do akce jsme nasadili asi padesát policistů a vše proběhlo v klidu. Situaci ve městě budeme ale hlídat ještě v noci na neděli,“ podotkl Matzner.

Romové přišli na shromáždění i přesto, že je radnice varovala, aby radikály neprovokovali. Měli sebou děti, které nesly čtvrtky s nápisy: My tady extrémisty nechceme.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Romové přišli s dětmi a čtvrtkami.

„Přišli jsme, protože tohle nepamatujeme a obáváme se násilí. Nechceme tady žádné radikální skupiny,“ uvedl jeden z Romů. Celá akce spíše potvrdila, že ve Vimperku se nejedná o druhý Šluknov a řada místních na členy DSSS i pískala. DSSS si vybrala Vimperk také proto, aby podpořila facebookové hnutí Vimperk bez nepřizpůsobivých Romů. Na shromáždění to však nevypadlo, jako že by vztahy mezi Romy a místními byly extrémně vyhrocené.

„Je naprosto zřejmé, že se jedná o nafouknutou bublinu. Nepokoje tady dělá asi deset lidí a nejsou mezi nimi navíc pouze Romové,“ podotkl Petr Matějka z Vimperku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policisté kontrolovali totožnost přívrženců DSSS.

Radnice ve Vimperku řeší v souvislosti s romskou menšinou především problémy s drogami a obrátila se i na protidrogovou centrálu. Podle policejních statistik však patří Vimperk mezi nejklidnější místa a za celý letošní rok tam řešili policisté dvě loupežná přepadení.

Reklama

Výběr článků

Načítám