Hlavní obsah

Dělejte zákony pro lidi, vyzývají Peake starostové ze Šluknovska

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostové obcí ze Šluknovského výběžku se otevřeným dopisem obrátili na vicepremiérku Karolínu Peake (VV) kvůli řešení situace v regionu. Zdejší obce se v nedávné době potýkaly s rozsáhlými nepokoji, které byly zaměřeny vůči takzvaně nepřizpůsobivým občanům. Starostové Peake upozornili, že by coby předsedkyně legislativní rady vlády měla více dbát na to, aby vládou předkládané zákony nebyly pouhými proklamacemi, ale byly využitelné v praxi. Peake reagovala, že problémy řeší.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake (VV)

Článek

Starostové Peake poděkovali za návštěvu regionu a zprostředkování odpovědí od jednotlivých resortních ministrů na možnosti řešení problémů, jako je stěhování  velkého počtu osob do bytů.

Připomněli však, že zákony a vyhlášky, na něž konkrétně ministři zdravotnictví a životního prostředí odkazují, pochopitelně znají, nicméně v praxi jsou podle nich nerealizovatelné a neodstraňují podstatu problémů.

Rozbité víko kanálu vykoupí každá sběrna

Kupříkladu nynější podoba zákona o odpadech zakazuje sběrnám vykupovat předměty, které jsou v ní výslovně uvedeny, takříkajíc "za hotové“.

"Ovšem kanalizační víko rozmlácené na několik dílů není jednak použitelné a jednak již není obecně prospěšným zařízením dle citované vyhlášky. Jak pracovník sběrny či kontroly budou posuzovat, zda předmět je či není uměleckým dílem? Bohužel se ukázalo, že předmětný zákon a prováděcí předpisy jsou neúčinné, a je proto žádoucí je zpřísnit,“ žádají starostové.

„Uvedené normy a vyhlášky jsou neúčinné, obzvláště pokud nejsou zákonem, anebo pokud se na ně zákon přímo neodvolává,“ dodávají.

Vymahatelnost práva nefunguje

"Ať jsou zákony a prováděcí předpisy jakékoliv, je zřejmé, že vymahatelnost práva v České republice je žalostně nízká," upozorňují v dopise, pod nímž je za Sdružení pro rozvoj Šluknovska podepsán jeho předseda Josef Zoser.

Starostové naopak podporují balíček opatření navržených Ústeckým krajem, který vláda odmítla a nyní jej projednává Sněmovna.

"Nedělám k tématu tiskové konference a neposílám otevřené dopisy médiím. Pracuji na tom, aby se situace našich spoluobčanů na Šluknovsku zlepšila," reagovala vicepremiérka s tím, že zástupci ministerstev se s představiteli obcí setkají nad konkrétními návrhy v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám