Hlavní obsah

Babák je hloupý, skočil poslancům ODS na lest, říká jeho spolustraník

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Věcí veřejných Josef Novotný považuje schválenou podobu loterijního zákona za vítězství loterijní lobby. Pod návrhem je přitom podepsán jeho spolustraník Michal Babák. Podle Novotného je hloupý, když skočil na lest poslancům ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Představitelé VV zleva Michal Babák, Karolína Peake, Radek John, Kateřina Klasnová a Josef Novotný

Článek

Myslíte si také, že Sněmovnou schválený zákon na zdanění hazardu je vítězství loterijní lobby, která si uchovala možnost rozhodovat o zdaněných miliardách a která peníze protáčí přes vlastní pochybné nadace?

Je to naprosté vítězství loterijní lobby. Zásadně zklamala především TOP 09 a ODS, které v tom nakonec vykoupaly VV, protože tvrdí, že Babák je autorem návrhu, jímž se loterijním firmám zachovává právo nakládat s částí miliard z daní z hazardu.

Koaličně bylo nejprve vyjednáno, že z předpokládaného výnosu 9,4 miliardy půjde obcím 70 procent peněz. Poslanci TOP 09 Jan Farský a Helena Langšádlová ale požadovali 80 procent, takže nakonec dohoda padla. To rozhodilo ODS, která ve svém klubu vyhlásila volné hlasování. Přidala se levice a návrh prošel.

VV se ale vykoupaly samy. Nejen pozměňovacím návrhem, pod nímž je podepsaný Babák, který pro něj pak nehlasoval, ale i tím, že tři z jejich poslanců – Josef Dobeš, Martin Vacek a Petr Skokan – pro normu hlasovali. Proč chybu VV házíte na ostatní?

Došlo k tomu naprostou naivitou Babáka, který nechápe, že některým lidem nelze věřit ani pozdrav. Pavel Svoboda a Pavel Suchánek (oba ODS) mu řekli, že jde o koaličně dohodnutý návrh a aby ho připodepsal. Návrh, který ve skutečnosti vypracovaly dvě velké loterijní společnosti, jak je u Svobody a Suchánka obvyklé, podepsal, aniž by ho četl. Sám Babák ale nic nepředložil.

To ho ale neomlouvá a nic nemění na tom, že návrh prošel.

Neomlouvá. Babák je hloupý, že to podepsal. Protože se vedení koalice ale záhy dohodlo na variantě daňového výnosu 9,4 miliardy, tak Babák s pozměňovacím návrhem, který tedy byl nehlasovatelný, už nic dál nedělal. To, že na tuto nemravnou záležitost dohodnutou ODS s levicí, která je prolobbovaná hazardem a sportovními svazy, naskočili ještě tři naši poslanci, se mi nelíbí a ještě si to musíme vyříkat. Ale tyto hlasy nebyly pro tento paskvil vůbec rozhodující.

V čem tedy zákon považujete za paskvil?

Počítalo se s tím, že se zdaněním vybere 9,4 miliardy, to byl koaličně dohodnutý návrh. Ten ale neprošel a nyní musíme počítat s původními osmi miliardami. Jenže z osmi miliard se příští rok nevyberou dvě miliardy, protože se zrušily povinné odvody místních poplatků, které dostávaly obce, a nezavedla se ani jejich náhrada, tedy částečný odvod. Obce tak tyto peníze uvidí až v roce 2013.

Zbude tedy šest miliard, které se mají dělit na třetinu pro stát, obce a nadace. Ale než k tomu dojde, tak nejdříve musíte odečíst zhruba dvě miliardy za tzv. jiné hry jako kurzové sázení, bingo, číselné loterie, dostihové sázky atd., které se rozdělí na sport a nadace. Tedy zůstanou jen čtyři miliardy na dělení dle vzoru třetina-třetina-třetina. Ve výsledku tak stát dostane jen 1,3 miliardy, což je polovina toho, co nyní. Přitom škody z hazardu dosahují desítky miliard.

Ministr Kalousek tvrdí, že Langšádlová žádala 70 procent pro obce, na čemž se dohodla koalice. Vzhledem k tomu, že se ale hlasovalo nejdřív o návrhu, pod nímž je podepsán i Babák, stala se změna Langšádlové poté nehlasovatelnou. Co se ve Sněmovně stalo?

To byl podraz zpravodaje Suchánka. To, že změnil hlasovací pořadí a nedal odhlasovat výběr poplatků tzv. částečným odvodem, je podvod, jímž udělali z poslanců blbce, kteří hlasovali, aniž by věděli pro co. Přehozením pořadí vyřadili Langšádlovou a začal se přehazovat hlasovací pořádek a po třiceti čtyřiceti hlasováních se už v tom nedalo vyznat. Najednou všichni byli v šoku, že prošel návrh, který byl v záloze a u něhož bylo dohodnuto, že je nehlasovatelný.

Sněmovna teď vypadá jako spolek nesvéprávných lidí. Když srovnávám Senát a Sněmovnu, tak je Sněmovna jen zlobbovaná žumpa. Zákon je paskvil a poslanci ukázali, že jsou naprosto nekompetentní.

To nic nemění na tom, že v tom měli prsty i tři vaši poslanci. Jak tedy dál? Zákon zrušil limity sázek a výher, na rok vypadly daňové zálohy, které měly odvádět loterijní firmy, a nadace zřizované i hazardem opět dostaly možnost rozdělovat peníze…

Chování kolegů je na posouzení orgánů VV. Řeknu vám ale příběh. Po jednom sezení mi exředitel Sazky Hušák říkal, že věří, že chci potlačit hazard. Ale pověděl mi, že toho, čeho chci dosáhnout, dosáhnu nejrychleji tak, že hazard nechám být. Tehdy jsem mu nerozuměl, ale teď to chápu. Tehdy bylo 40 procent lidí pro úplný zákaz hazardu, dnes je to už 60 procent a po této změně to bude 70 procent.

V této chvíli je pro mě lepší, že se přijala taková hrůza, která představuje vrchol lobbismu loterijních a hazardních firem. Podle mě to je základ razantního průlomu pro zdanění hazardu, které nyní přijde. To, co si lobbisté a nosiči vody ve Sněmovně odhlasovali, je ukázka špatné práce poslanců v době krize, kdy hazard bude profitovat ještě víc. A za to hazard musí pykat.

Nyní se okamžitě ODS a ČSSD musí pokusit v Senátu napravit hrubé chyby, aby se případně stihl zákon od 1. ledna 2012. Jako druhý krok chtějí VV v úterý představit nepřekročitelné zásadní parametrické změny v novém loterijním zákoně, který je nyní v připomínkovém řízení. Pokud na tom nebude koaliční shoda, tak VV budou uvažovat o odchodu z vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám