Hlavní obsah

Přetížené kamióny půjde vážit od příštího roku, vyhláška již vzniká

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážení kamiónů, které ničí silnice, bude možné od příštího roku. V pátek to po setkání se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) oznámil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Resort nyní připravuje vyhlášku, která dá krajům možnost využívat váhy na silnicích 2. a 3. tříd.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministr konstatoval, že vyhláška nyní prochází připomínkovým řízením a platit by měla začít příští rok. Rath dodal, že kraje po této možnosti volají již několik let a jeho region ji prý začne záhy využívat.

Přetížené kamióny se nemalou měrou podílejí na neutěšeném stavu českých silnic, na jejichž opravy se státu i krajům dlouhodobě nedostává peněz. Mobilní váhy by mohly do rozpočtů určitou částku přinést.

Mýtné brány nechceme, připomněl hejtman

Ministr s hejtmanem se bavili rovněž o plánovaném zpoplatnění silnic nižších tříd. Rath ministra upozornil, že nyní užívanou technologii mýtných bran považuje pro tyto komunikace za nevhodnou a vyzval k použití jiné, například satelitního mýta.

Dobeš nepreferuje žádnou z variant a dodal, že nejvhodnější technologii určí výběrové řízení, které by resort rád vypsal v příštím roce. Dobeš zdůraznil, že systém si na svůj provoz musí vydělat.

Do Kladna a Ruzyně z Veleslavína

Politici nalezli shodu i na spojení hlavního města se středočeským Kladnem. Za nejvhodnější považují vlakové spojení Kladna s pražským Veleslavínem, kde má v souvislosti s prosloužením metra trasy A vzniknout dopravní terminál. To by vyřešilo i propojení na Ruzyňské letiště. Dobeš chce, aby byl projekt financován i z evropských fondů.

V neposlední řadě Rath s Dobešem jednali o dostavbě Pražského okruhu, zejména o neutěšené situaci v okolí Říčan. Oba podporují jeho variantu přes Běchovice, neboť příprava alternativního řešení, kterou požadují obyvatelé Běchovic, by celý projekt oddálila až o deset let. Nynější návrh je realizovatelný do dvou let, uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám