Hlavní obsah

Protesty zdravotníků začaly v Pardubicích

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Premiérový happening odborové kampaně lékařů a zdravotníků "Zůstáváme, splňte sliby", se ve čtvrtek uskutečnil v Pardubicích. Šéf lékařských odborů LOK Martin Engel akci zahájil pod symbolickým morovým sloupem na Pernštýnském náměstí a symbolických pět minut po dvanácté. Ukončil ji deset minut poté.

Protesty zdravotníků v PardubicíchVideo: René Chvalina, Právo

 
Článek

Sešlo se asi čtyřicet lidí - lékařů, zdravotníků, ale například i kuchařů z pěti nemocnic Pardubického kraje. Obklopilo je více než dvacet novinářů, ale slova z megafonu pozorně sledovali jen čtyři důchodci. Jeden z nich zatleskal.

Navzdory slibu, že to bude happening, nikdo se nebavil. Lékaři naléhavě žádali ministra zdravotnictví, aby splnil memorandum. „Ministerstvo jednou podepíše nějakou deklaraci, že nám přidají deset procent, pak nám podstrkují něco málo přes šest procent a navíc chybí garance, jakým způsobem se ty peníze ke zdravotníkům dostanou. S tím nesouhlasíme. Není to názor jen můj, ale ze všech pěti nemocnic kraje přicházejí stejná stanoviska. Teď aktuálně tu sice všichni ještě nejsou, ale snad ještě dorazí,“ řekl Právu minutu před zahájením akce Miloslav Pirkl, šéf LOK na Pardubicku.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Martin Engel na pardubickém protestu zdravotníků

Zdůraznil, že teď už to není jen protest lékařů, ale širokého spektra pracovníků ve zdravotnictví. „Sliby ministra zdravotnictví nejsou po osmi a půl měsících ničím jiným, než cárem papíru. Zatím volíme formu protestu jen velice přátelskou,“ řekl do megafonu Engel. Účastníci měli budíky, aby poukázali na to, že situace se řeší pět minut po dvanácté.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil zdravotníkům růst mezd o 6,25 procenta, ač se s nimi původně dohodl na 10 procentech. Podle ministra vyšší růst ukáže až ekonomická situace země. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám