Hlavní obsah

Kocourek by za podvod a krácení daně mohl dostat 10 let, míní advokátka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr Martin Kocourek se mohl dopustit podvodu, pokud částku 16 miliónů korun převedených na matčin účet v roce 2008 zatajil před svou tehdejší manželkou, s níž byl v rozvodovém řízení. Alespoň si to myslí Právem oslovená advokátka Klára Samková, která nevyloučila, že Kocourek může mít na svědomí i další trestný čin, krácení daně, čímž by poškodil stát.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek (ODS)

Článek

Za oba skutky by mu přitom hrozilo kvůli vysoké škodě na úkor manželky či ČR až desetileté vězení.

Případem peněz na účtu Kocourkovy matky se podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké už od pondělí zabývá protikorupční policie, která prý prošetří i středeční tvrzení ministra o převedení peněz před bývalou manželkou.

„Prověřování tam již probíhá a policie bude určitě vyhodnocovat informace, které se nyní objevily,“ podotkla Kopecká.

Kocourek ještě ve středu podal demisi, kterou premiér Petr Nečas (ODS) přijal.

Samková: Možný je trest za krácení daně

Podle Samkové se Kocourek středečním prohlášením zřejmě rozhodl spáchat politickou sebevraždu.

„V případě možného spáchání podvodu je tady z právního hlediska jedna věc nejasná. Zákon říká, že se podvodu dopouští ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, a způsobí tak na cizím majetku škodu. Teď je otázka, zda Kocourek způsobil zatajením peněz škodu své manželce, když šlo podle něj o jeho, a nikoli cizí majetek,“ nastínila Samková.

Sama má ale jasno. Kocourek se zatajením majetku podvodu dopustil, protože jeho manželka mohla být v legitimním očekávání, že polovinu z tohoto majetku dostane. Tím pádem by šlo o její potenciální peníze.

K tomu doplnila, že Kocourek zatajením peněz teoreticky poškodil i Česko. „Aby mohl peníze, které měly být i z jeho podnikání, takto zatajit, znamenalo by to, že nemohly procházet žádnými účetními uzávěrkami. Pokud v nich těch 16 miliónů není, tak na to máme paragraf krácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ dodala Samková.

Vidí v tom „jednoznačně nezákonné jednání ze strany pana ministra. Tak pěkný skandál už jsme tu dlouho neměli.“

Pokud by věc řešil soud a Kocourka uznal vinným, měla by podle Samkové jeho bývalá manželka jako poškozená nárok na náhradu škody, tedy na polovinu ukrytých peněz. Ministr podle ní obešel svým jednáním i občanský zákoník, tudíž by jeho bývalá manželka mohla požádat o znovuotevření majetkového vyrovnání v rámci rozvodu.

„Šlo by totiž o podvodně uzavřenou dohodu a za nevýhodných podmínek,“ sdělila Samková.

Jenže připomněla, že v případě majetkového vyrovnání manželů existuje tříletá lhůta pro jeho znovuotevření. Ta neplatí v případě, že by soud uznal Kocourka vinným z trestného činu.

Je to běžné a zákonné, tvrdí advokát Sokol

Zcela jiný názor však zastává právník a někdejší ministr vnitra Tomáš Sokol. „Nějaká trestněprávní odpovědnost je tam velmi málo pravděpodobná,“ řekl Právu.

Kocourkovým středečním slovům prý rozuměl tak, že ministr sice peníze zatajil, ale že šlo o dřívější rodinný majetek, u kterého se bál, že by si ho manželka nárokovala, ačkoli na to nárok nemá.

„To se děje zcela běžně, že některý z manželů nějakým způsobem svůj majetek zatají. Myslím si, že tam o žádném podvodu v pravém slova smyslu nelze hovořit. Zatím jsem nezažil, že by tam chtěl někdo aplikovat trestní právo,“ uvedl Sokol.

Manželství už je podle něj více než tři roky rozvedeno a společné jmění vypořádáno, takže tam už ani prý nemá ministr komu dokazovat, že zatajené peníze patřily Kocourkově rodině, a nebyly tak získány v rámci manželského svazku. To by prý musela dokázat jeho exmanželka.

Anketa

Věříte verzi ministra Kocourka o "odklonění peněz" kvůli rozvodu?
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18658 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám