Hlavní obsah

Pospíšil žádá o 75 miliónů pro věznice, jinak varuje před fatálními následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České věznice by na konci roku mohly potýkat s obrovskými problémy. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) hrozí, že nebudou mít na placení energií či stravy pro vězně. Ministr s proto žádá vládu, aby mohl přesunout v rámci svého ministerstva pro Vězeňskou službu částku 75 miliónů korun. Jinak hrozí "fatální následky" v podobě protestů vězňů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo spravedlnosti na kritický stav vězeňství upozorňovalo už na jaře, když požadovalo navýšení rozpočtu o 350 miliónů, v létě dosáhlo navýšení kapitoly vězeňství o 145 miliónů korun, a to pouze přesunem peněz ve vlastním rozpočtu.

"Tím se sice vyřešilo zajištění okamžitých nejzákladnějších potřeb jednotlivých věznic, leč pouze ve třetím čtvrtletí, takže současný vývoj jednoznačně potvrzuje, že vznesené požadavky byly oprávněné," uvádí materiál. K tomu podle ministerstva oproti jaru přibylo za mřížemi zhruba 400 vězňů.

K 26.říjnu bylo v Česku 23 175 vězněných. Nejvýrazněji se nedostatek peněz ve vězeňství projevuje podle zprávy v nákupu potravin, vody, paliv a energií, ale chybějí peníze například i na odvoz odpadů, IT služby, telekomunikační a radiokomunikační služby, opravu a údržbu nemovitostí.

"Je nepochybné, že při přeplněnosti některých věznic o téměř 30 procent si nelze dovolit výpadek důležitého provozního celku, například na úseku stravování, bezpečnostních systémů či energetiky. To by mohlo mít fatální následky v podobě hromadného vystoupení vězněných osob," uvádí materiál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám