Hlavní obsah

Podivná provize na lístcích v pražské MHD zavání daňovým únikem

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zpráva ČT, že soukromá firma Cokeville Assets inkasuje 17 haléřů z každého lístku na pražskou MHD, a to jako provizi za získání zakázky pro firmu Neograph, vyvolala poprask. Hlavně na magistrátu hlavního města.

Článek

Pražský dopravní podnik (DP) musí od roku 2008 každoročně odebrat nejméně 39,7 miliónů kusů jízdenek. Roční provize pro firmu, která se nijak na dodávkách lístků nepodílí, tak činí nejméně 6,8 miliónů korun. [celá zpráva]

V sázce je také podezření z daňového úniku. Zřizovatel Cokeville Assets sídlí na Britských Panenských ostrovech, česká pobočka je podle obchodního rejstříku jen organizační složkou. Sdružení Oživení se kvůli smlouvě Neographu a Cokeville Assets obrátilo na policii i na finanční úřad.

Umělé navýšení

Provize se má vyplácet po celou dobu trvání smlouvy DP a Neographu, která má čtyřletou výpovědní lhůtu. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) hodlá kontrakt analyzovat, jediným akcionářem DP je Praha a v sázce je i možné stínání hlav.

„Pokud se prokáže, že 46 procent ceny za výrobu jednoho kusu jízdenky končí kdesi na Panenských ostrovech jako zprostředkovatelský poplatek, pak je dle mého názoru cena uměle navýšena,“ uvedl Svoboda.

Šéf pražské Cokeville Assets Peter Kmeť o své firmě tvrdí, že daně platí v Česku.

Ředitel DP Martin Dvořák se hájí tím, že dohodu Neographu s Cokeville Assets neznal. Obě soukromé firmy v prohlášení, které ovšem rozeslal DP, tvrdí, že jejich obchodní vztah vznikl „ve vazbě na rozsah podílů subjektů na získání této zakázky“.

„Považuji za nejdůležitější zjistit, zda je odůvodnitelné, že pražský DP platí za jednu jízdenku vyšší částku než brněnský DP a zda by nebylo možné tyto náklady snížit,“ reagoval pro Právo primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD), který chce, aby věc prošetřila dozorčí rada DP. Vše ale může mít dohru už na mimořádné valné hromadě naplánované na 22. listopad.

Dva trestní podněty

Oživení se domnívá, že vztah obou soukromých společností mj. umožňuje firmě Neograph, aby „záměrně snížila svůj daňový základ pro výpočet daně z příjmu právnické osoby a neodvedla daň ve správné výši“. Sdružení předpokládaný daňový únik vyčíslilo na více než 11 miliónů korun za léta 2008 až 2010, a proto na předsedu představenstva Neographu Jana Janků podalo trestní oznámení.

Trestnímu oznámení však čelí také soudní znalec a obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta. Prezentoval prý zkreslené údaje a podle prohlášení Janků s Kmetěm měl po společnosti Neograph požadovat finanční plnění „v řádech desítek miliónů korun“.

Sitta však byl tím, kdo upozornil na relativně velké množství falešných jízdenek, které se objevilo na přepážkách DP po červnovém zdražení jednorázového jízdného na MHD. Podle něho jen na jedné přepážce šlo o 30 tisíc kusů a jejich kvalita byla vysoká, což ukazuje na organizované padělání jízdenek.

Podle mluvčí DP Vysoudilové bylo falešných lístků celkem 30 tisíc. Ačkoli se spekuluje i o vyšším množství, policie případ odložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám