Hlavní obsah

Část peněz z jízdenek pražské MHD jde firmě se sídlem na Panenských ostrovech

Část peněz, které pražský dopravní podnik (DPP) platí za výrobu jízdenek, odchází na Panenské ostrovy. Uvedla to v pondělí Česká televize. Dopravce uzavřel nevýhodnou smlouvu, jeho ředitel Martin Dvořák ale tvrdí, že DPP nemá se smlouvou nic společného.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z každého lístku jde firmě Cokeville Assets se sídlem na Panenských ostrovech 17 haléřů na základě čtyři roky staré smlouvy mezi společností Neograph, která jízdenky dodává. Cokeville Assets měla obchod s Neographem dopravnímu podniku zprostředkovat a z toho teď dostává peníze. Podle Stanislava Beránka z Transparency International ČR končí peníze ve skutečnosti opět u lidí z dopravního podniku.

Lístek na MHD stojí 24 korun na půl hodiny respektive 32 korun na 90 minut.

Obchodní ředitel firmy Neograph Vladimír Sitta ČT potvrdil, že do společnosti na Panenských ostrovech z firmy Neograph odteklo řádově několik desítek miliónů korun.

Lidé z této firmy podle ČT tvrdí, že odvádění peněz na Panenské ostrovy bylo jednou z podmínek, které si vymínil právě dopravní podnik.

Primátor Bohuslav Svoboda televizi řekl, že taková smlouva je pro státní podnik neakceptovatelná. "Já tvrdím, že tato smlouva s DPP nemůže a nemá nic společného," řekl ČT šéf DPP Martin Dvořák.

Na smlouvě je za firmu z Panenských ostrovů Cokeville Assets uveden Peter Kmeť. Jeho kancelář sídlí na stejné adrese jako advokátní kancelář připravující některé smlouvy pro DPP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám