Hlavní obsah

Od úterý bude zase inverze

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po slunečném pondělí se počasí v České republice vrátí k inverznímu charakteru. Po většinu týdne tak bude převládat zataženo s nízkou oblačností a občasným mrholením. Odpolední maxima se budou pohybovat kolem deseti stupňů, rána koncem týdne již mohou být mrazivá. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Pondělí bude nejteplejším dnem celého týdne," zdůraznila Honsová s tím, že bude převážně polojasno či skoro jasno. Odpoledne se teploty dostanou na hodnoty mezi 12 a 16 stupni Celsia, v místech s nízkou oblačností bude pouze kolem deseti stupňů.

"Podobné počasí panovalo začátkem listopadu i v roce 2008," připomněla meteoroložka. Následně se vrátí inverzní charakter počasí.

V dalších dnech bude převládat zataženo s nízkou oblačností. Místy se ráno budou objevovat mlhy a mrholení. "Během dne se ojediněle bude oblačnost rozpouštět," dodala Honsová. Na horách naopak bude převládat jasno či polojasno.

V úterý a ve středu se odpolední maxima dostanou na interval osmi až 12 stupňů, při vyjasnění může být až 15 stupňů Celsia. Ráno naopak rtuť teploměru poklesne na osm až čtyři stupně, při jasné obloze bude pouze jeden stupeň.

Čtvrtek i pátek přinesou postupné ochlazování, byť Martin v pátek na bílém koni rozhodně nepřijede. Odpoledne se teploty vyšplhají na pět až devět stupňů, při vyjasnění může být až 12 stupňů. Ranní minima se dostanou na šest až dva stupně, při jasné obloze až k nule.

Ani závěr týdne nenabídne žádnou zásadní změnu. Zatímco odpolední maxima zůstanou stejná, ranní teploty se přehoupnou pod bod mrazu do intervalu od tří do minus dvou stupňů. Zejména řidiči by si měli dát pozor na mrznoucí mlhy či mrholení. Nízká oblačnost by se měla udržet zejména v nížinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám