Hlavní obsah

Analýza vnitra varuje: šluknovské násilí může přeskočit do dalších regionů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrocenou situaci ve Šluknovském výběžku, kde od léta rostlo napětí mezi romskou komunitou a většinovou populací, mohou využít extremisté k šíření nepokojů a protiromských nálad i do dalších částí republiky. Mezi rizikové lokality patří Ostravsko, Mostecko, Teplicko a Chomutovsko.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pochod demonstrantů ve Varnsdorfu

Článek

Píše o tom aktuální analýza událostí ve Šluknovském výběžku vypracovaná ministerstvem vnitra, kterou má Právo k dispozici.

Vnitro v ní zdůrazňuje, že úřady se v souvislosti se Šluknovskem potýkají spíše se sociálními problémy, proto prý je nutné, aby aktivněji jednaly samosprávy i nevládní organizace.

Autoři textu připomínají, že díky stěhování zadlužených rodin od začátku letošního roku prudce přibývá nových ghett v celé republice. Od roku 2006 jich v Česku vzniklo 330. V těchto lokalitách přitom okamžitě rostou počty spáchaných trestných činů od násilných a majetkových po drogové. Toho pohotově využívají ultrapravicoví radikálové.

„Noví přistěhovalci z řad sociálně slabých žádají ihned po nastěhování a získání trvalého pobytu dávky v hmotné nouzi a příspěvky na bydlení. Pro jednotlivé obce to znamená silnou finanční zátěž,“ konstatuje se v materiálu.

Zároveň shrnuje zkušenosti členů antikonfliktního týmu, který se snažil uklidňovat situaci během řady protestních shromáždění, během kterých starousedlíci volají po vyřešení problémů se sociálně vyloučenými a také po větší bezpečnosti v jejich městech.

Kromě stížností na zvyšující se kriminalitu zaznamenali i výtky na nezájem politiků či údajné zvýhodňování nepřizpůsobivých nezaměstnaných ze strany státu.

Nebezpečný buřič Kohout

Velmi nešťastnou roli v rozdmýchávání rasistických vášní hraje podle analýzy svolavatel šluknovských shromáždění Lukáš Kohout. Ten se bez ohledu na vlastní kriminální minulost stal doslova miláčkem davu a demonstranti si ho prý nekriticky idealizují. Zpráva zmiňuje „prudké negativní reakce davu na každou negativní zmínku o L. Kohoutovi“.

Kohout je dokonce „faktorem, který výrazně ovlivňuje dění ve Šluknovském výběžku, zejména ve městě Varnsdorf“.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté předvádějí aktivistu Lukáše Kohouta.

Podle autorů textu pravicoví extremisté využili demonstrace k cíleným provokacím vůči zasahujícím policistům. Anonymitu jim zajistil dav. Nyní se už prý situace na Šluknovsku postupně stabilizuje.

Jako preventivní opatření navrhují proškolení policistů, kteří mají vyloučené lokality ve svých okrscích, aby lépe porozuměli problémům místních.

„Policisté se seznámí s problémy obyvatel žijících v těchto lokalitách, zejména s problematikou lichvy, zadlužování, obchodu s lidmi a potřebami obětí trestných činů,“ vytyčila analýza jeden z úkolů.

Vnitro také nabízí samosprávám pomoc při sestavování obecně závazných vyhlášek ohledně veřejného pořádku a pomoc při extremistických shromážděních. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu má být doplněn o specialisty na trestné činy související s lichvou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám