Hlavní obsah

Smogová situace se na řadě míst v Česku přes noc opět zhoršila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řadě míst v České republice se v noci na neděli opět zhoršila smogová situace. Překročení imisního limitu polétavého prachu hlásí například stanice z Prahy, Brna a Znojma. Nejhorší zůstává smogová situace na severu Moravy. Koncentrace prachu překračovaly imisní limity i na východě Čech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Smogové mračno nad Ostravou

Článek

Potíže se smogem začaly v Praze už v úterý. Nejhorší situace byla ve středu, postupně se ale lepšila a na začátku víkendu byly hodnoty polétavého prachu většinou pod limitem. Ten činí 50 mikrogramů na metr krychlový.

V sobotu večer se ale hodnoty začaly opět zvyšovat. Například v Suchdole dosahovaly dnes ráno čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu 63,9 mikrogramů na metr krychlový, v Karlíně 67 mikrogramů, ve Vršovicích dokonce 79,4 mikrogramů a na Smíchově až 89,1 mikrogramů.

Jako špatnou hodnotí meteorologové kvalitu ovzduší i ve Znojmě. Méně výrazné překročení imisního limitu polétavého prachu hlásí také měřicí stanice v Brně a Mikulově na Břeclavsku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve Znojmě naměřili hodinovou koncentraci 96 mikrogramů a podle tabulek tak lze hovořit o špatné kvalitě ovzduší. Jako vyhovující hodnotí meteorologové situaci v Mikulově, Brně-Tuřanech a Brně-středu. Hodinové hodnoty se tam pohybují mezi 70 a 80 mikrogramy.

Nejhorší situace v Česku je ovšem v Moravskoslezském kraji. Například v Bohumíně naměřili ráno hodnoty 202 mikrogramů jemného polétavého prachu na metr krychlový. Jen o něco méně je to ve Věřňovicích, nad 100 mikrogramů je i na několika místech Ostravy, v Opavě a ve Studénce na Novojičínsku.

Hodnoty polétavého prachu překračují povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit i na východě Čech v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na stanici v Hradci Králové dosahovaly ráno čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu 64,4 mikrogramů na metr krychlový. V Trutnově to bylo 53,5 a v Pardubicích 56,9 mikrogramů na metr krychlový. Naměřené hodnoty na stanicích v posledních dnech postupně klesaly, v noci na dnešek však například v H. Králové opět stouply.

Předpověď počasí na neděli je příznivá. Rozptylové podmínky budou podle ČHMÚ přes den většinou dobré. Předpověď slibuje polojasno až skoro jasno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám