Hlavní obsah

Sever Moravy se dusí, byl vyhlášen signál regulace

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v Moravskoslezském kraji dvě hodiny po půlnoci signál regulace. Především vlivem zhoršených rozptylových podmínek se totiž výrazně zhoršila kvalita ovzduší. Sever Moravy, hlavně pak Bohumínsko, zalil smog.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do smogového hávu se Ostrava halí poměrně často.

Článek

„V oblasti Ostravsko-Karvinska se zhoršila kvalita vzduchu u polétavého prachu. Nejhorší situace byla dnes ve 3 hodiny na stanici v Bohumíně, kde průměrná klouzavá 24 hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší byla ve výši 163 mikrogramů na metr krychlový. Přitom denní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový,“ sdělil Marek Bruštík z krajského úřadu.

Provozovatelé velkých průmyslových a energetických zdrojů musí nyní regulovat vypouštění škodlivin do ovzduší dle schválených regulačních řádů. Kraj vyzval všechny, kteří v zamořené lokalitě žijí a podnikají, aby v těchto dnech minimalizovali množství vypouštěných jedů do vzduchu. Také řidiči automobilů by neměli vyjíždět, jelikož emise z aut se taktéž výrazně podílejí na zvýšené koncentraci znečištujících látek.

Starší lidé, děti a nemocní by měli omezit pohyb venku. Není vhodné ani sportovat. Větrat se doporučuje lidem krátce a intenzivně. Smog může vyvolat dýchací obtíže, proto je důležité zajistit větší přísun vitamínů, zejména pak vitamínu C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám