Hlavní obsah

Klaus šéfem ODS? To se může stát, tvrdí místopředseda Blažek

Právo, Lukáš Bek, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Pavel Blažek připustil v rozhovoru pro Právo možnost, že by se Václav Klaus vrátil do vedení strany. Nepředpokládá, že by podpořil nějaký jiný nově vznikající subjekt.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek

Článek

Pane místopředsedo ODS, jak mají lidé věřit reformám, když na sebe vládní strany šijí jednu boudu za druhou a hádají se, kdo víc krade?

V této souvislosti bych řekl, že šlo o obrovský taktický omyl zejména TOP 09, která neustále vnášela do koalice konflikty. Tady totiž nejde jen o zpochybnění koalice. Tady už jde o zpochybnění celého politického systému. A myslím, že TOP 09 byla často krátkozraká a její volič to cítí. I proto této straně klesají její preference.

Ale nedořešené kauzy, jež se kupí, znedůvěryhodňují i ODS. Když se držíte v trojkoalici zuby nehty, nesvědčí to o tom, že vám jde jen o moc?

Já bych neřekl, že se ODS zuby nehty drží. Problém je jiný. Je v tom, že ODS je stranou závislou na tom, jestli mají lidé důvěru v tento politický systém, nebo nemají. A jak jsem říkal v předchozí odpovědi, systém se začíná znedůvěryhodňovat.

Dá se očekávat, že určité politické subjekty, ať už to bude krajní pravice, nebo levice, na tom začnou vydělávat. A to bych vůbec nejvíce vyčetl všem těm, co jsou dnes v koalici a neustále vyrábějí korupční kauzy, aby krátkozrace svého koaličního partnera oslabili. To je zásadní chyba. Myslím si, že ODS toto naštěstí nedělá a že na tom i vydělá.

Tipl byste si, zda bude po odchodu z Hradu Václav Klaus pokračovat v politice s novým subjektem, jenž vnikne sjednocením malých pravicových stran a hnutí D.O.S.T., anebo vsadí naopak na ODS?

Předpokládám, že Václav Klaus za svými názory, které říká, stojí, i když je říkal před mnoha lety. Byl jedním z těch, kteří uváděli, že je potřeba, aby byl politický systém založen na co možná nejméně stranách, velkých stranách. Pokud by podporoval vznik nějakých dalších, tak si myslím, že by porušoval to, co říkal sám před lety.

Takže toto nepředpokládám. Naopak myslím si, že jako člověku, který ODS založil, mu není lhostejné, jakým způsobem se ODS vyvíjí, a osobně bych se nedivil ať už jeho otevřené, nebo skryté ambici, pokud jde o vedení ODS.

Takže Klaus má ambici vést ODS?

Viděno z dálky má Václav Klaus jistě ambici býti stále součástí veřejného života. Osobně odhaduji, že ani on sám dnes ještě úplně přesně neví, jak vše bude, jakým směrem se vydá. Ale to není nic proti němu, tyto věci se plánovat nedají. Ale myslím si, že nadále bude chtít být velmi aktivním a velmi výrazným politikem pravice. Jakou cestu si zvolí, si rozhodne on sám. Očekávám, že k tomu dojde nejpozději za rok.

Vy byste si přál, aby se stal znovu předsedou ODS?

Tady nejde o přání či nepřání. Já nedokážu vyhodnotit, co bude za rok. Myslím, že o osudu ODS a TOP 09 a některých dalších stran rozhodne výsledek krajských a senátních voleb. Pokud ty volby dopadnou mimořádně špatně, předpokládám, že jak v TOP 09, tak v ODS bude volání po změnách v čele stran. A ty mohou vést směrem, který teď nedokáže nikdo vypočítat včetně Václava Klause. Pokud volby dopadnou dobře, tak to volání může být úplně jiné. Pokud chcete znát můj názor, tak tu situaci, že by Václav Klaus získal ODS znovu k sobě jako otec zakladatel, si dovedu představit.

Kdyby se Klaus nakonec rozhodl vést novou euroskeptickou stranu, byla by pro ODS i TOP 09 konkurencí?

Na sjednocení menších pravicových stran moc nevěřím. Myslím, že tohle úsilí nemůže vyjít. Důvody jsou jednak osobnostní mezi představiteli, kteří ty strany vedou dnes, a v podstatě i ve věcech programových. Ono to často není úplně poznat, ale ty rozdíly relativně velké jsou. Představa, že by se strany sjednotily jenom kvůli EU, je nepravděpodobná.

Nejde jen o Unii, ale i o mnohá další témata, o suverenitu, národní hrdost.

Ať chceme, nebo nechceme, navazujeme na věci, které se tady dlouho děly. Podíváte-li se na Rakousko-Uhersko, na první republiku, tak jednota nebyla nikdy. A já si nemyslím, že to tak bude teď. Žádná sjednocená pravicová nebo levicová strana neexistovala, pominu-li období po únoru 1948.

Vliv Víta Bárty byl větší před půl rokem než dnes. Tehdy mě znervózňoval. Dnes mě to znervózňuje méně.

Popularita vlády se blíží k bodu mrazu. Mohla by podle vás ODS spasit kromě Klause i velká koalice se soc. dem., po níž jste ještě nedávno volal?

Pokud bude mít ODS jedinou ambici, a to zůstat u moci, tak nemůže vyhrát. Další věc je, že ODS si nesmí zvyknout, že má pouze 20 procent. Pokud se to bude brát tak, že stačí pouze 20 procent a být v koalici, tak to s ODS nedopadne dobře. ODS musí mít stále tendenci volby vyhrávat, vrátit se ke 30 a více procentům. A to závisí na několika okolnostech.

V nejbližší době na tom, jak budou lidé hodnotit vládu. Ale zde nejde o průzkumy, první volby budou pravděpodobně nejdřív za rok. To bude první test. Pokud bude takzvaná levicová vlna, tak to ještě pořád neznamená, že další sněmovní volby dopadnou pro ODS špatně. Myslím si, že ODS – přesto, co si lidé myslí a často oprávněně – stále představuje sílu, která v sobě zahrnuje dostatečné množství osobností, které mohou tuto zemi k něčemu vést.

Pokud jde o velkou koalici, je to věc, která je závislá vždy na osobních vztazích a je závislá na tom, co ta koalice chce nebo nechce udělat. Pokud by to byla koalice, která nechce udělat vůbec nic kromě toho, aby se lidé udrželi v různých funkcích, tak taková koalice nemá žádný smysl. Ale může se stát, že k té koalici dojde, pokud se roztříští politické spektrum a pokud se obrousí některé hrany, které mezi stranami jsou. Ale je to řešení, které bych viděl nerad na celostátní úrovni. Ono je velmi nesrovnatelné, když říkáte Brno, Plzeň, Ostrava nebo Praha. To se s tou celostátní úrovní pořád nedá srovnávat.

Není tomu tak dlouho, co jste tvrdil, že VV nemohou být ve vládě.

Já jsem tehdy na jaře chtěl, aby se velice vážně diskutovalo o budoucím vývoji této země i s ČSSD. Kritikové to tehdy pochopili zjednodušeně, že volám po velké koalici, což nebyla pravda. Zadruhé se mně ptali: pokud by VV šly z vlády, jaké mám jiné řešení? A zde mají kritikové pravdu, že těch řešení mnoho není. Pokud jde o další spolupráci s Věcmi veřejnými, můj názor zůstává velice podobný tomu, co jsem říkal předtím. Uznávám, že slabinou je, že řešení B je velmi složité.

Ale vztahy v koalici jsou asi příšerné, že? Trestní oznámení na ministra financí ze strany místopředsedy VV. Jak spolu chcete nadále vládnout? Teď Miroslav Kalousek prohlásil, že ve věci Fuksova odvolání na něj tlačila véčka. A tak dále.

Řekl bych, že zejména výroky Miroslava Kalouska jsou stále vedeny pokusem vymezovat se vůči ODS. Tyto pokusy nejsou příliš úspěšné. V tuto chvíli si nemyslím – a měl jsem o tom rozhovor i s premiérem –, že by vliv VV byl takový, jaký se zdá. Spíš si myslím, že vliv Víta Bárty byl větší před půl rokem než dnes. Tehdy mě znervózňoval. Dnes mě to znervózňuje méně.

Takže z pohledu ODS jiná alternativa než trojkoalice není?

Já bych to řekl jinak. Pokud jde o náš volební program, tak reformní zákony se schvalují, běží, takže ODS i v této koalici plní program a to je ten absolutní argument, aby se v projektu setrvávalo. V momentě, kdyby reformy neprocházely nebo byly rozpory tak významné, že by šlo jen o udržovací vládu, tak pak to nemá smysl a ODS by v takové vládě neměla být.

Reklama

Výběr článků

Načítám