Hlavní obsah

Plzní pochodovali anarchisté, odsoudili vládu i kapitalismus

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Na dvě stě anarchistů prošlo v sobotu odpoledne centrem Plzně. Akce ohlášená jako Pochod nespokojenosti byla namířená proti vládě i celému kapitalistickému systému. Protest, na který dohlíželi policisté, strážníci i antikonfliktní tým, se obešel bez incidentů. Lidé se ale museli smířit s krátkodobým omezením dopravy na dvou tepnách v centru města - na Klatovské a Americké třídě.

Článek

Revoltující si dali sraz ve čtyři hodiny na Chodském náměstí. „Bouříme se proto, že z nás udělali stroje, obsluhu výrobních pásů,“ zaznělo mimo jiné na úvodním shromáždění. O půl hodiny později se dav pohnul.

S transparenty "Jen jiný svět je možný“, "Systém proti lidem, lidé proti systému“ nebo "Nejsme vaše loutky“ a za skandování "Bída, hnus, kapitalismus!“ zamířil pochod po Klatovské ulici do středu města. Pak zahnul na Americkou a po páté hodině anarchisté dorazili ke klubu Neutral v Resslově ulici, kde demonstrace skončila.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Anarchisté pochodující centrem Plzně

Obavy, že si pokusí vyřídit účty ultrapravice s ultralevicí, se zatím nenaplnily. Akce pokračuje přímo ve zmíněném klubu, kde má mimo jiné vystoupit několik hudebních skupin.

„S účastí jsem spokojený,“ řekl Právu organizátor akce s křestním jménem Lukáš. Příjmení kvůli obavám z útoků ultrapravičáků sdělit nechtěl. „Chceme změnit systém, protože  pochybujeme, že lze nastavit reformy, které by mírnily jeho destruktivní dopady. Věříme, že se brzy sesype,“ uvedl Lukáš. Recept, jaká jiná společnost by měla být nastolena, ale nemá. „Určitou představou jsou komunity, přímá demokracie,“ dodal.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Anarchisté pochodující centrem Plzně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám