Hlavní obsah

Hranolkovou daň odmítá koalice i opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se postavil proti zavedení tzv. hranolkové daně na vysokokalorické nezdravé potraviny. Proti ní je i stínový ministr zemědělství, sociální demokrat Michal Hašek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl.

Článek

„Já bych nic takového nepodpořil, považuju to za populistický krok,“ řekl k hranolkové dani Hašek a dodal: „Je to další krok, jak naplnit státní kasu. Obecně mě velmi mrzí, že současná vláda zvedla DPH u potravin, že budou zatíženy čtrnácti procenty, protože to bude mít dopady na nízkopříjmové skupiny.“

Bendl na to reagoval, že by nerad hovořil o rozpočtu, protože je nutné hlídat zadluženost. „U hranolkové daně jako ministr zemědělství říkám, že by to poškodilo české zemědělce, vytahovali bychom zase jeden určitý výrobek, přitom brambory jsou tradiční česká plodina.“

Odmítl i případné zvýšení zdravotního pojištění u lidí, kteří nedodržují správné stravovací návyky. Byl proti této, jak řekl, dani proti obézním. Podle něj by se měly vést ke zdravému životnímu stylu už děti. V tom se oba shodli.

Hašek ale varoval: „Jakékoli zatížení daňové zatížení potravin povede k tomu, že lidé budou nakupovat levnější potraviny, a tedy asi méně zdravé.“

Zařazení potravin do vyšší sazby DPH kritizuje i prezident potravinářské komory  Miroslav Toman. Podle něj to může dusit tuzemské výrobce

Zatím ale není jasné, zda hranolková nebo hamburgerová daň přinesly výsledky a lidé by kupovali zdravější potraviny. Řekla to Mluvčí skupiny zdraví a spotřebitelská politika při Evropské komisi Bruselu Karlína Kottová s tím, že tuto daň už zavedli v Maďarsku a v Dánsku a zvažují i v Británii. Zmínila, že ve Finsku zase jsou zdaněny slazené nápoje. Uvedla, že lidé se podle průzkumů rozhodují při nákupech potravin především podle ceny a proto se takto zdaňují některé produkty.

Ochrana zemědělců před řetězci má zůstat

Bendl chce zachovat paragrafy na ochranu zemědělců a výrobců před velkými řetězci. Klíčové paragrafy týkající se této problematiky by měly být přeneseny ze současného zákona o hospodářské soutěži do nového zákona a významné tržní síle.

Hašek slíbil podporu zákona, pokud ovšem bude plnit svou funkci a nebude nahrávat velkým řetězcům a zachová stávající výhody.

Anketa

Myslíte si, že zavedení tzv. hranolkové daně povede lidi k nákupu zdravých potravin?
Ano
77,2 %
Ne
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41241 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám